Hopp til innhold

Britene vil innføre nye sanksjoner mot Russland

Storbritannias utenriksminister William Hague ber EU-ministrene stramme inn overfor Russland og krever strengere sanksjoner etter den siste utviklingen i Øst-Ukraina.

Storbritannias utenriksminister William Hague

I dag møtte Storbritannias utenriksminister William Hauge sine EU-kolleger og Ukraina-krisen stod på blokka.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

– Jeg kommer til å argumentere for at vi innfører nye sanksjoner mot Russland, sier William Hague i det han ankommer EUs utenriksministermøtet i Luxembourg i dag.

– De siste 48 timenes hendelser må få konsekvenser, og vi har sett en klar eskalering av konflikten, sier Hague, som understreker at de ser alvorlig på hendelsene som det nå blir rapportert om fra de østlige byene i Ukraina.

Noe av det første de 28 utenriksministrene fra EU gjorde da de møttes i Luxembourg var å fjerne importtollen på varer fra Ukraina og umiddelbart frigi 1 milliard euro i økonomisk hjelp.

Russlands hånd

I dag åpnet den midlertidige Ukrainske presidenten Oleksandr Turtsjynov for at det kan bli gjennomført en folkeavstemning i Øst-Ukraina, mens separatister og demonstranter i den østukrainske byen Horlivka svarte med å storme politihovedkvarteret i byen. Slik at nå totalt 8 byer i regionen blir styrt av prorussiske separatister.

Minst 100 prorussiske separatister har stormet politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Video: Til tross for at myndighetene i Kiev ga demonstrantene og separatistene i Donetsk et ultimatum om å forlate de okkuperte bygningene i området var det ingen som fulgte ordren. Snarere tvert imot. Et nytt politihovedkvarter ble stormet.

Nå ser flere av EUs utenriksministre Russlands hånd i utviklingen.

– Det vi har sett, er at russerne dramatisk trapper opp sin destabiliseringsstrategi mot Ukraina, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Det tyske utenriksdepartementet hevder det har flere kilder på at Russland står bak den økte spenningen.

Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard ser profesjonell organisering og ikke noe folkeopprør bak aksjonene øst i Ukraina.

– Det ligner veldig på det som skjedde på Krim, sier nederlandske Frans Timmermans, og viser til utviklingen før Russland annekterte den ukrainske halvøya.

Utvide sanksjonene

Muligheten for utvidede sanksjoner mot Moskva sto på planen da EUs 28 utenriksministre holdt møte i Luxembourg i dag. Etter en dramatisk helg ventet omverdenen på hvilke signaler unionen ønsket å sende.

– Vi skal videre med flere sanksjoner, sa Lidegaard før møtet uten å foregripe hvilke tiltak.

Ministrene skulle diskutere muligheten for å utvide listen over russere som er ilagt reiserestriksjoner, og som får midler i europeiske banker frosset. Også debatten om bredere økonomiske tiltak var oppe igjen, men det er ikke ventet noe umiddelbart vedtak.

– Det er for tidlig i dag, men vi må være forberedt på neste fase om det blir nødvendig, sa Timmermans om muligheten for handelstiltak eller våpenembargo.

Både EU og NATO har bedt ukrainske styrker vise tilbakeholdenhet for ikke å trappe opp spenningen ytterligere. Men EU-land som Sverige, Luxembourg og Litauen understreker nå Ukrainas rett til å bruke makt mot de væpnede aktivistene i øst.

– For å opprettholde lov og orden må man ha mulighet til å bruke også vold. Det gjør det svenske politiet også. Ingen demokratisk stat kan tolerere at væpnede, ulovlige grupper tar over politistasjoner og administrasjonsbygninger, sier Bildt.

– Jeg har forståelse for at den ukrainske regjeringen også har behov for å manifestere at det er en grense, og at den grensen er overskredet, sier Lidegaard.

SISTE NYTT

Siste nytt