NRK Meny
Normal

Nord-Irak vil ikke ta imot tvangsutsendte asylsøkere

Myndighetene mener Norge bryter menneskerettighetene. Nå nekter de norske fly å lande i regionen.

Tvangsutsendelse av irakere

6. desember ble 30 irakiske menn uten lovlig opphold i Norge tvangsreturnert til Irak. Siden da har asylsøkere nesten ukentlig blitt sendt til Irak.

Foto: Politiets utlendingsenhet Roar Hanssen / Scanpix

Nesten hver uke sendes asylsøkere fra Norge til Irak med tvang. Det første charterflyet forlot Norge i begynnelsen av desember i fjor.

Strider mot myndighetenes ønsker

Da ble 30 irakiske menn uten lovlig opphold sendt ut av Norge og tilbake til Bagdad i en hemmelig politiaksjon . Siden den gang har flere chartrede fly tatt av i retning Bagdad .

Men praksisen med tvangsreturen strider imot ønskene til selvstyremyndighetene i Nord-Irak, der en stor andel av returnerte asylsøkere kommer fra.

Les også: Straffedømte irakere sendt hjem

Myndighetene i det kurdiske Nord-Irak nekter derfor å la de chartrede flyene med tvangsutsendte asylsøkere lande på sine flyplasser, til tross for at norske myndigheter har gjort en avtale om tvangsreturnering med den sentrale regjeringen i Bagdad.

Les også: Kritiserer tvangsreturneringer til Irak | – Neste fly er allerede bestilt

Bestrider avtale

Nordirakiske myndigheter mener avtalen Norge har gjort med regjeringen i Bagdad er i strid med menneskerettighetene.

- Vi har sendt melding til flyplassene her i området der vi ber om at de ikke tar imot flyktninger som er blitt sendt tilbake med tvang, forteller Kawa Mahmoud, talsmann for den kurdiske regionalregjeringen, til NRK.

Nordirakiske myndigheter mener de er overkjørt av regjeringen i Bagdad, og støtter seg til FNs vurdering av sikkerhetssituasjonen i området.

- I Kirkuk er det for eksempel eksplosjoner og angrep mot kurdere og uskyldige sivile. Vi kan ikke tvinge folk til å være i områder som ikke er sikre, sier Mahmoud.

UD overrasket

Utenriksdepartementet uttrykker overraskelse over at nordirakiske myndigheter ikke vil ta imot norske fly.

- Vår erfaring er at avtalen fungerer bra, og vi har ikke registrert noen spesielle problemer med retur til Nord-Irak. De signalene vi får fra Irak er at avtalen fungerer bra, sier pressetalsmann Bjørn Svennungsen i norsk UD.

Norsk politi, som tar seg av utsendelsene, bekrefter imidlertid overfor NRK at de vet at norske charterfly med tvangsreturnerte asylsøkere er uønsket i området.

Politiets utlendingsenhet sier at enkeltpersoner likevel er flydd til Nord-Irak. Disse skal ha blitt transportert på en mer anonym måte, med vanlige rutefly.

Video nsps_upload_2010_3_11_20_8_50_501.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: NRKs Ida Dahl Nilssen i Erbil i Nord-Irak. Klikk på bildet for å se video.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt