NRK Meny
Normal

Politiet: Han er lite samarbeidsvillig

Den mistenkte gjerningsmannen James Holmes sitter nå i avhør, men skal være lite samarbeidsvillig, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Samtidig forteller de mange ofrene sine grufulle historier til pressen.

James Holmes

24 år gamle James Holmes er mistenkt for ha gjennomført skytemassakren på kinosenteret i Aurora.

Foto: Handout

James Holmes ble pågrepet utenfor kinosenteret «Century 16» i forstaden Aurora natt til fredag. Det er han som er mistenkt for å ha skutt og drept 12 personer og såret 59 andre inne i en av kinosalene.

Ifølge en ledende person i etterforskningsgruppen i Aurora er Holmes lite samarbeidsvillig.

Ifølge kilden nekter Holmes å snakke med etterforskerne.

Talspersonen snakket til AP på betingelsen om å få være anonym og til hensyn for den pågående etterforskningen.

Les også: Kan ta dager å ta seg inn i leiligheten til gjerningsmannen

– Familien i sjokk

De som kjenner Holmes beskriver ham som en sjenert og intelligent person som vokste opp i California sammen med begge foreldrene og en yngre søster, som alle var engasjerte i nærmiljøet. James Holmes spilte fotball som ung på Westview High School og løp orientering før han begynte å studere ved Universitetet i Colorado.

Fredag morgen undersøkte politiet foreldrene til Holmes sitt hus i San Diego, faren er daglig leder for et IT-firma, og moren er sykepleier. De satt inne i huset og tok imot besøk fra familievenner som kom for å vise støtte. Samtidig sto et stort pressekorps utenfor døren.

– Som dere kan forstå så er Holmes-familien rystet over det som har skjedd. Det er en tragisk hendelse og det kom som en overraskelse på alle, sier San Diego-politiets talskvinne Andra Brown til pressen som møtte opp i oppkjørselen til familien Holmes.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Aurora

Tom Sullivan holder opp et bilde av sin sønn Alex Sullivan og trygler media om å hjelpe ham med å finne sønnen.

Foto: EVAN SEMON / Reuters

Ofrene forteller historiene fra massakren

– Det var en gutt som krøp på alle fire. Det var en jente som spyttet blod. Det var kulehull i noen av ryggene og armene jeg så på gulvet. Det var en mann som kledde av seg til bokseren. Det så ut som han hadde blitt skutt i ryggen eller noe, sier Donovan Tate til CBS4. Han unnslapp skuddene i kinosalen sammen med sin kjæreste.

Raskt etter at nødsentralen mottok hundrevis av telefoner natt til fredag, rykket politi, ambulanse og redningspersonell til kinosenteret.

Aurora

Amanda Medek, som leter etter søsteren sin Mcayla, sitter utenfor Gateway High School.

Foto: RJ Sangosti / Ap

23 år gamle Eric Hunter forteller til lokalavisen Coloradoan at han og kameraten fant veien til nødutgangen etter at de hørte skuddene.

Da de åpnet døren så Hunter to tenåringsjenter, en av dem hadde blitt skutt i munnen.

Hunter sier at han skulle til å lukke døren da han så våpendesperadoen kledd i en skuddsikker vest og gassmaske komme mot dem. Hunter sier han holdt døren lukket og at våpenmannen slo på døren i omlag ti sekunder. Redd for at gjerningsmannen skulle skyte gjennom døren, slapp han taket og løp den andre veien. Han og kameraten klarte til slutt å komme seg ut av teateret.

– Han så ut som en soldat

Et annet vitne forteller at gjerningsmannen så ut som en «soldat klar til å gå til krig».

19-år gamle Jordan Crofter satt på venstre side av kinosalen mot skjermen da døren ble åpnet og en silhuett kom til syne foran lysene.

Han sier at gjerningsmannen var rolig da han tok fram riflen og begynte å skyte. Han stoppet bare når han skulle lade våpenet.

Crofter sier at han var den første til å komme seg ut i lobbyen da manageren spurte hva som foregikk, og Crofter skrek «bombe».

Jennifer Seeger (25) sier hun satt på andre rad, bare få meter fra gjerningsmannen da han pekte våpenet mot ansiktet hennes.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var som et rådyr midt i veien, sa hun. Deretter dukket hun hodet ned.

– Det var hylstre som bare falt ned i hodet på meg. De brant på pannen min.

Frykter copycats

Mange fans som har vært ivrige etter å se Batman: «Dark Night Rises» har kanskje lagt planene på hylla for en stund. Warner Bros Studios kansellerte premieren av filmen i Paris i dag med følgende uttalelse:

«Warner Bors er i dyp sorg etter å ha fått den tragiske beskjeden. Vi har medfølelse for familien til ofrene i denne tunge tiden.»

Politiet flere steder har økt sikkerheten ved kinoanlegg fredag. Politikommisær i New York Ray Kelly sier de nå tar forholdsregler mot eventuelle copycats ved flere kinoer i byen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt