Pakistan vil ikke krige i Jemen

Saudi-Arabia spurte Pakistan om hjelp i krigen mot Houthi-militsen i Jemen. En enstemmig nasjonalforsamling i Pakistan har nå bedt regjeringen holde seg langt unna konflikten.

Pakistanske soldater

Pakistanske soldater blir ikke sendt til Jemen. Her fra en øvelse i Saudi-Arabia.

Foto: Uncredited / Ap

Etter å ha diskutert uroen i Jemen hele uken har nasjonalforsamlingen i Pakistan nå sendt en resolusjon til regjeringen. Et enstemmig parlament ber regjeringen si nei til Saudi-Arabias bønn om bistand, og heller jobbe for en fredelig løsning på konflikten i regionen.

Reagerte på forespørsel

Nawaz Sharif taler til parlamentet

Nawaz Sharif taler til parlamentet.

Foto: PID / Afp

Saudi-Arabia ba Pakistan bistå med skip, fly og soldater i krigen mot den shia-muslimske Houti-militsen i Jemen. Forespørselen førte umiddelbart til store protester fra opposisjonen i Pakistan.

LES OGSÅ: Saudi presser Pakistan med «umulig» kigsforespørsel

Kunne splittet befolkningen

Pakistan er dominert av sunnimuslimer, men rundt 20 % av befolkningen er sjiamuslimer. Mange fryktet at en involvering i krigen i Jemen ville splitte befolkningen, og også dra landet inn i en større konflikt der Saudi-Arabia og Iran kjemper om makt og innflytelse.

Tette bånd

Saudi-Arabias forespørsel satte Pakistan i en vanskelig posisjon. Landet med 180 millioner innbyggere har sterke bånd til Saudi-Arabia, både økonomisk og militært. Men Pakistan har også en lang grense til Iran i et område plaget med separatist-aktivitet.

PAKISTAN-IRAN-YEMEN-CONFLICT

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte sjefen for den pakistanske hæren tidligere denne uken.

Foto: ISPR / Afp

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif oppfordret Pakistan til å avslå forespørselen da han avsluttet et to dager langt besøk i går.

Vil følge de folkevalgte

Ingen parlamentsmedlemmer tok til orde for å bistå Saudi-Arabia med tropper under den ukeslange debatten i den pakistanske nasjonalforsamlingen. Sjefen for den pakistanske hæren har ikke kommentert forespørselen offentlig. Det er ventet at hæren, som sitter med den øverste makten i Pakistan, vil følge oppfordringen fra de folkevalgte.

LES OGSÅ: Frykter humanitær katastrofe

Luftangrepene fortsetter

Saudi-Arabia og en koalisjon av fire andre arabiske stater har i to uker gjennomført luftangrep mot de Iran-allierte Houthi-opprørerne i Jemen, for å prøve å drive dem ut av den sørlige byen Aden. De sjiamuslimske opprørerne har tatt kontroll over store deler av landet og tvunget president Abd-Rabbu Mansour Hadi til å
flykte til Riyadh.

YEMEN-CONFLICT

Røyk velter opp etter luftangrep mot Sanaa

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt