Vil ikke endre trusselnivået

Politiets efterretningstjeneste (PET) arbeider tett med norsk sikkerhetspoliti i etterforskningen av terrorsaken, men vil ikke endre trusselnivået i Danmark.

PET-sjef Jacob Scharf

PET-sjef Jacob Scharf, her fra en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen av åtte terrorsiktede menn i 2007.

Foto: Rune Evensen / SCANPIX

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Saeed Bujak har tilstått at han var med på å planlegge et terrorangrep mot Jyllands-Posten.

Foto: NRK
Jørn Mikkelsen, sjefsredaktør i Jyllands-Posten

Jyllands-Postens sjefredaktør Jørn Mikkelsen.

Foto: Jyllands-Posten

Tirsdag tilsto en av de tre terrorsiktede, Shawan Sadek Saeed Bujak, å ha planlagt et terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Opplysningene bekreftes av PET, som mener en terrorhandling i Danmark ikke har vært nært forestående fordi de siktede har vært tett overvåket av norsk sikkerhetspoliti.

«Den fortsatte etterforskningen tar imidlertid sikte på å avdekke forbindelser mellom de fengslede og eventuelle medsammensvorne i Danmark eller i utlandet, samt å sikre at en eventuell terrortrussel er effektivt avverget,» skriver PET i en pressemelding.

– Danmark er et prioritert terrormål

Ettersom dette er andre gang på kort tid at Jyllands-Posten angivelig har vært målet for terrorhandlinger, viser det at Danmark er et prioritert mål blant militante islamister, mener PET.

Tidligere denne måneden ble en 40-åring pågrepet og siktet etter at en bombe gikk av på et toalett på et hotell i København. Også da mente dansk politi at Jyllands-Posten var målet.

Les også: Amerikanere planla terror mot Jyllands-Posten

– PET jobber målrettet med å identifisere og imøtegå slike trusler, og med å beskytte potensielle mål, sier PET-sjef Jakob Scharf.

Vil ikke endre trusselnivået

Sikkerhetstjenesten vil likevel ikke endre trusselnivået i Danmark.

«Det er fortsatt PETs vurdering at det er en generell terrortrussel mot Danmark, som skjerpes av militante ekstremistiske gruppers høye prioritering av Danmark som et mål for terror,» heter det i pressemeldingen.

PET påpeker at det er spesielt trykkingen av Muhammed-tegningene i 2008 som har gjort landet til et prioritert terrormål for slike grupper.

Les også: Gir ut bok med Muhammed-tegningene

Sjefredaktør i Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, sier han er sjokkert over de nye opplysningene, men at han har full tillit til politiet og etterretningstjenesten.

Les: – Dette er sjokkerende nyheter

SISTE NYTT

Siste nytt