Vil ikke diskutere Assad og reiser hjem om 24-timer

Den syriske delegasjonen kommer til fredssamtalene i Genève i morgen og har to klare beskjeder til motparten. Det for opposisjonen til å reagere.

Bashar Assad

Det er uaktuelt å diskutere den forhatte diktatoren Bashar al Assad sin posisjon, ifølge regimets utsendinger.

Foto: Uncredited / Ap

Hvis ikke opposisjonen dukker opp tidsnok, har den seg selv å skylde, mener Syrias utenriksminister Walid Muallem.

Rød linje

– Vår delegasjon drar til Genève søndag. Der skal vi vente i 24 timer, og hvis ingen andre kommer, drar vi hjem igjen, sa Muallem på en pressekonferanse i Damaskus lørdag.

Samtidig understreket han at regimet også har en grensen for hva de vil diskutere.

– Vi snakker ikke med noen som vil diskutere presidentens stilling. Det er vår røde linje, sier Muallem. Med klar beskjed til opposisjonen som mener at de ikke kan se for seg et Syria med Assad som president.

– Muallem setter en stopper for Genève-samtalene allerede før de har startet, svarer Monzer Makhous fra Syrias største opposisjonsgruppe HNC til TV-stasjonen Al Arabiya.

USA positiv

På mandag skal etter planen partene møtes til nye fredssamtaler for Syria etter at man tok en pause i februar, etter at man ble enig om en midlertidig våpenstillstand.

En enighet USAs utenriksminister John Kerry gleder seg over at ser ut til å holde.

– Voldshandlingene har av alle parter blitt redusert med 80–90 prosent, noe som er svært, svært betydelig. Vi ønsker at arbeidet for å redusere volden ytterligere, fortsetter, sa Kerry etter et frokostmøte med Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir i dag.

Utenriksministrene fra Tyrkia, USA, Saudi Arabia og Russland

Utenriksministrene fra Tyrkia, USA, Saudi-Arabia og Russland møttes i dag i Wien for å legge til rette for fredssamtalene på mandag.

Foto: Carlo Allegri / Ap

Den amerikansk- og russiskstøttede våpenhvilen trådte i kraft 27. februar. Senere i dag skal russiske og amerikanske representanter møtes i Amman og Genève for å diskutere det som kan ha vært brudd på våpenhvilen i regi av Syrias myndigheter, opplyser Kerry videre. Han skal også senere lørdag snakke med sin russiske kollega Sergej Lavrov via telefon.

Selv om Kerry mener det er positive tegn å vise til, retter han pekefingeren mot Syrias president Bashar al-Assad.

– Vi har gjort det svært klart at Assads regime ikke kan benytte denne prosessen som et verktøy for å utnytte situasjonen, mens andre i god tro forsøker å holde fast ved våpenhvilen. Det finnes en grense for tålmodigheten, sa Kerry.

FN-støttede fredssamtaler skal etter planen finne sted i Genève mandag, etter at et tidligere forsøk brøt sammen i forrige måned.

SISTE NYTT

Siste nytt