NRK Meny
Normal

Vil ikke beskytte Liberias homofile

Homofile aktivister i Liberia blir angrepet og må gå i dekning etter å ha krevd likestilling. Landets president og Nobels fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf sier hun aldri vil signere en lov som støtter homofiles rettigheter.

Ellen Johnson Sirleaf er i mot homofili

Nobelprisvinner Ellen Johnson Sirleaf sier hun aldri vil avkriminalisere homofili i Liberia.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Opprettelsen av en menneskerettighetsgruppe som kjemper for de homofiles rettigheter i Liberia, har satt sinnene i kok blant landets befolkning.

Archie Ponpon og Abraham Kamara startet gruppen Modegal (the Movement of the Defence of Gays and Lesbians in Liberia) i januar. Gruppen ble avvist da de forsøkte å registrere seg som en lovlig organisasjon.

I månedene som fulgte har de to blitt angrepet og jaget vekk av illsinte personer. I februar ble huset til Ponpons mor påtent av folk som ikke støtter deres kamp for å avkriminalisere homofili i det afrikanske landet.

– Min mor har gått i dekning som følge av denne hendelsen. Vi har skrevet til presidenten for å klage, men hun har ikke svart på brevet, sier Ponpon til BBC.

– Vi liker oss slik som vi er

Archie Ponpon og Abraham Kamara kan derimot ikke vente seg å få støtte fra president Ellen Johnson Sirleaf, som i fjor fikk Nobels fredspris for sitt arbeid for kvinners rettigheter i landet.

– Jeg kommer ikke til å signere noe som helst som har med det temaet å gjøre. Vi liker oss slik som vi er, sier Johnson Sirleaf i et intervju med The Guardian.

Hun sier hun ikke har noen planer om å avkriminalisere homofili i Liberia. I dag risikerer personer som blir dømt for sodomi, minst ett år i fengsel.

– Vi har visse tradisjonelle verdier i vårt samfunn som vi ønsker å bevare, sier Sirleaf som virker ukomfortabel og irritert over spørsmålene fra Guardian-journalisten.

Se hele intervjuet med Ellen Johnson Sirleaf:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Økt kriminalitet mot homofile

USAs utenriksminister Hillary Clinton annonserte i desember at USA vil bruke bistandspenger for fremme homofiles rettigheter internasjonalt.

Under en tale i Genève sa Clinton at homofiles rettigheter er likestilt med kvinners rettigheter.

Clintons uttalelser førte til at det ble økt oppmerksomhet rundt Liberias homofile, på en negativ måte. Flere aviser begynte å skrive nyhetsartikler og ledere hvor de beskrev homofili som «vanhellig», «uforskammet» og en «vederstyggelighet.»

– I løpet av de siste seks månedene har vi sett en bekymringsfull økning i intoleranse og verbal og fysisk angrep mot homofile og lesbiske i Liberia, sier Corinne Dufka, seniorforsker ved Human Rights Watch i Vest-Afrika.

I hovedstaden Monrovia skal det ha vært minst seks tilfeller av hatkriminalitet rettet mot homofile i løpet av den siste måneden, ifølge Human Rights Watch.

– Liberia er ikke klar for homodebatt

Ellen Johnson Sirleaf ble den første kvinnelige afrikanske president i 2006 og ble gjenvalgt i 2011.

– Det ville ha vært et politisk selvmord dersom hun hadde forsøkt å avkriminalisere homofili, sier Tiawan S Gongloe, menneskerettighetsadvokat og tidligere embetsmann i Liberia til The Guardian.

Sirleaf er avhengig av støtte fra andre regjeringsmedlemmer for å takle problemstillinger som korrupsjon og høy arbeidsløshet i landet.

Gongloe mener også at landet ikke er klar for en debatt om de homofiles rettigheter.

– Liberiere trenger mer folkeopplysning angående dette temaet. Vårt samfunn er ikke klar til å ha en sivilisert diskurs om homofili, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt