Vil hydrere norske ungdommer: – Aldri sett så mye fyll

Magaluf (NRK): Partysesongen er godt i gang i Magaluf på Mallorca og det merker spansk helsevesen. Unge personer er utsatt for skader i forbindelse med festing og alkohol. For å forebygge dette deler Sjømannskirken ut vann til fulle ungdommer.

Partysesongen er godt i gang i Magaluf på Mallorca og det merker spansk helsevesen. Unge personer er utsatt for skader i forbindelse med festing og alkohol. For å forebygge dette deler Sjømannskirken ut vann til fulle ungdommer.

MISTER HEMNINGER: Magaluf har lenge hatt et partystempel og er beryktet for å være et sted der unge skandinaver og briter mister hemninger. For å prøve å redusere fyllet, deler Sjømannskirken på Magaluf ut vann til ungdommer.

Så langt i år har 140 nordmenn blitt lagt inn på bare ett av sykehusene på den spanske øya. Om sommeren er en av årsakene til innleggelse skader knyttet til alkohol, ofte på grunn av væskemangel.

– I kombinasjon med at man sover veldig lite og får i seg en del alkohol i løpet av natten, sier Karin Erlandsson i skandinavisk pasientservice ved Clinica Juaneda.

Hun forteller også om tilfeller der nordmenn har skadet seg etter å ha leid mopeder og kjørt beruset. Erlandsson har ikke oversikt over hvor mange av pasientene som kommer fra partystedet Magaluf, men merker at festsesongen er i gang igjen.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at man utsetter seg for så stor risiko som man gjør når man går så langt over grensen på så mange plan, og som kan slutte ganske ille, sier hun.

Deler ut vann der det er trygt å stå

Som et forebyggende tiltak deler Sjømannskirken på Mallorca ut vann til fulle ungdommer i partybyen. Hit kommer tusener av briter og skandinaver for å feste hver sommer.

Men den britiske festgata i Magaluf er så vill at nattevandrerne ikke tør å stå i hovedgata.

– Det er bare kaos der. Vi får ikke delt ute noe vann. Så det er bedre å stå her i den skandinaviske gaten, sier Heidi Wanggaard, nattevandrer for Sjømannskirken.

Til vanlig jobber hun i kirkens feltarbeid i Asker, men bruker nå deler av ferien sin til formålet med å forsyne unge, festende med vann.

– Ved siden av mye fyll så er ungdommene veldig hyggelige, høflige og takknemlige. Vi går og titter i den engelske gaten i løpet av kvelden og der er det vanvittig mye fyll. Det er helt sykt. Jeg har ikke sett maken til fyll, sier Wanggaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sykehus på Mallorca

140 norske pasienter har vært innlagt på ett av flere sykehus på Mallorca. På sommeren er det oftere unge personer som kommer inn med skader.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Ringer rundt til sykehusene for å finne venner

På sykehuset Clinica Juaneda tar de imot pasienter i en helt annen aldersgruppe i juli, enn i januar.

Karin Erlandsson tror ikke ungdom blir skremt av risikoen for å for eksempel få en brukket nese eller for å ende opp på krykker i flere uker fordi de har brukket foten.

Hun legger derimot merke til at mange blir skremt når de ikke finner vennene sine dagen derpå. Sykehuset får ofte inn samtaler på morgentimene fra urolige venner.

– Vennene har ikke kommet tilbake etter nattens fest og de ringer rundt til sykehusene på øya. Det tar ofte en halv dag før vi finner dem fordi de ikke er i stand til å gi oss identifikasjonsinformasjon, sier Erlandsson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vannutdeling i Magaluf

Kim (22) tar imot et glass vann fra nattevandrer Heidi Wanggaard. –Man ser mennesker her som rett og slett trenger et glass vann, sier Kim.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Takker ja, men vil helst bli mest mulig dritings

I den skandinaviske bargaten i Magaluf takker de fleste ja til vann, men det er delte meninger om hvor mye.

– Jeg vil helst prøve å få i meg minst mulig vann, slik at jeg kan bli mest mulig dritings, sier Eirik (20).

Kim (22) synes nattevandrerne gjør en fantastisk jobb.

Vannutdeling Magaluf

Elisabeth (20) fester i Magaluf med venner. Hun setter pris på å bli tilbudt et glass vann.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Man ser mennesker her som rett og slett trenger et glass vann. Jeg har fått vann av disse menneskene i tre dager, og det gjør rett og slett kvelden komplett. Jeg vet at et glass vann er alltid godt for kroppen. Jeg setter veldig stor pris på dem, og det har jeg sagt til dem, sier Kim.

– Jeg vet at om jeg ikke takker ja til et glass vann, kan det kan gå litt skeis. Jeg vet jeg kan drikke litt for mye, sier han.

Elisabeth (20) og venninnen Amalie (21) er enige.

– Det er mange som ikke husker å få i seg nok væske, så dette er kjempebra, sier Elisabeth.

Ser at mange trenger hjelp

Sjømannsprest Jan Oddvar Skisland, Mallorca

Sjømannsprest Jan Oddvar Skisland, Mallorca.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Jan Oddvar Skisland, sjømannsprest på Mallorca, forteller at mange av de norske ungdommene som drar til Magaluf om sommeren for å feste, trenger støtte og hjelp.

– Vi ser at det man bryter flere grenser og har en annen type hemninger. Man blir pusha alkohol og rusmidler på en annen måte her enn hjemme. Det er langt hjem til familie eller andre som i tilfelle kan være støtte for dem, sier Skisland.

– Vi har vært rundt på sykehusene for å lete etter ungdommer og har måttet koble inn politiet. Vi får henvendelser på forhånd fra en del litt bekymra foreldre som ikke vet helt vet hva ungdommene vil oppleve her.

Skisland tror at nordmennene som reiser til Magaluf, sjelden kommer tilbake.

– Vi sitter med en oppfatning om at det er ganske få som kommer tilbake etter å ha vært i Magaluf en gang. Det er noe med å skulle ha gjort det, å ha vært en uke og festet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt