Vil hermetisk lukke palestinske nabolag

Israelske politikere er under et voldsomt press etter den dødeligste dagen på lenge. Nå krever opposisjonen handling, mens statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil bruke alle midler.

To redningsarbeidere på en buss i Jerusalem

To palestinske menn angrep i dag en buss i Jerusalem og drepte minst to passasjerer før de selv ble skutt og drept.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra det israelske Arbeiderpartiet krever nå at regjeringen stenger tilgangen til Tempelhøyden og området rundt al Aksa-moskeen, og ber samtidig Netanyahu stenge de palestinske nabolagene i Jerusalem, skriver Haaretz i dag.

Blodig dag

I dag ledet Netanyahu et krisemøte etter det som har vært en voldsom opptrappingen av volden i Israel og Palestina. Bare i dag ble tre israelere drept og 22 såret i flere forskjellige angrep.

To av de antatte gjerningsmennene, begge palestinere, ble drept. Det blodigste angrepet skjedde da to palestinere, bevæpnet med henholdsvis pistol og kniv, gikk om bord i en buss og skjøt og knivstakk passasjerene.

Isaac Herzog møter Mahmud Abbas i Ramallah

For bare to måneder siden møtte Isaac Herzog palestinernes leder Mahmoud Abbas i Ramallah, i dag ber han statsminister Netanyahu skjerpe sikkerheten og begrense palestinernes bevegelser.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Til sammen er syv israelere og 28 palestinere drept i løpet av de siste tolv dagene, og i en tale til nasjonalforsamlingen i dag varslet Netanyahu at nye sikkerhetstiltak skal iverksettes uten å utdype hva disse går ut på. Statsministeren advarte også Palestinas president Mahmoud Abbas om at han vil bli holdt ansvarlig dersom situasjonen forverres ytterligere.

USA fordømmer

I Washington fordømmer amerikanske myndigheter de siste dagers angrep på sivile israelere og kaller det for terrorhandlinger.

– Volden og provokasjonen i Israel og Palestina må opphøre umiddelbart. Situasjonen er for ustabil og for farlig, sier USAs utenriksminister John Kerry i kveld.

Mange frykter nå at man står overfor starten på den tredje intifada, der unge, sinte og frustrerte palestinske menn som selv ikke har opplevd den forrige intifadaen i 2000 går til angrep på sivile israelske jøder og bosettere.

Endret «status quo»

Bakgrunnen til de siste ukers blodige uro er i stor grad knyttet uenigheten om adgangen stedet, som muslimene kaller Haram al-Sharif og som jødene kaller Tempelhøyden.

Dette har så langt kostet syv israelere og 28 palestinere livet.

Mange palestinere mener at Israel har endret den skjøre «status quo»-situasjon som råder rundt plassen, ved å begrense muslimer adgang til stedet, samtidig som det åpnes for økt jødisk nærvær.

Palestinernes utenriksminister Riad al-Malki er klar på at det er Israel som har skylden for at volden igjen har blusset opp.

– Netanyahu håper å utløse en tredje intifada. Han ønsker å unngå problemene han står overfor på den diplomatiske og politiske arena, der han ynkelig har feilet, sa Maliki i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt