NRK Meny
Normal

Vil gjeninnføre henrettelse ved skyting i USA

Politikerne i minst to amerikanske delstater mener fanger må henrettes ved skyting dersom de ikke får tilgang på medikamenter til bruk for henrettelser.

Dødskammeret i Huntsville

Dødskammeret i fengselet i Huntsville der Texas har henrettet sine fanger med giftsprøyte. Bildet er tatt 19. mai 2000.

Foto: PAT SULLIVAN / AP

Flere av de store internasjonale legemiddelprodusentene har av etiske grunner sluttet å framstille eller selge legemidlene som tradisjonelt er blitt brukt til henrettelser av dødsdømte fanger i USA.

Amerikanske delstater som praktiserer dødsstraff er derfor på leting etter alternative medikamenter til formålet.

Torsdag denne uken ble en omstridt ny medikamentmiks testet ut på dødsdømte Dennis McGuire i Ohio. 53-åringen gispet etter luft og hadde krampetrekninger i flere minutter under henrettelsen. De første meldingene gikk ut på at det tok 10 minutter før McGuire døde, mens senere dokumentasjon viser at det tok hele 26 minutter.

Ifølge AP er dette dermed den henrettelsen som har tatt lengst tid i løpet av de 15 årene som er gått siden Ohio gjenopptok dødsstraff.

Blant dem som har reagert kraftig er MCGuires familie, og debatten om henrettelsesmetoder har nå blusset opp.

I delstatene Missouri og Wyoming foreslår politikere nå å gjeninnføre henrettelse ved skyting.

– Mange vil nok se for seg 1850-tallet og folk som stilles opp på rekke for å skytes, men i virkeligheten lider mennesker i enhver type død. Dette er ikke noe mindre humant enn giftsprøyte, sier republikanske Rick Brattin fra Missouri.

USA har henrettet mer enn 1.300 fanger siden dødsstraff ble gjeninnført på 1970-tallet. Omtrent 1.200 av henrettelsene er utført med giftsprøyte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt