Hopp til innhold

Vil henge ut tyver på Facebook

Folk bør få publisere bilder av innbruddstyver på sosiale medier, mener Dansk Folkeparti. Frp mener politiet må avgjøre.

Tyv har besøkt fiskedam på Moltemyra i Moss 3 ganger.Fisk, vannpimpe og annet utstyr er stjålet. Dammen er i tillegg blitt ødelagt

KNIPSET PÅ FERSKEN: Denne tyven ble avslørt av overvåkningskameraet som Jorunn Sand på Saltnes ved Moss hadde satt opp. Allerede natten etter kom tyven tilbake og tok flere fisker, planter og pumpen i hagedammen.

Den danske politikeren Peter Koefoed Poulsen har sett seg lei på at folk som er utsatt for innbrudd, ikke kan dele bilder fra overvåkningskameraer på Facebook slik at tyven kan bli fakket.

Han mener at huseiere og forretningsdrivende ikke bør få bøter, men få lov til å legge ut bilder av innbrudds- eller butikktyver på sosiale medier – i et håp om å få hjelp til å oppklare forbrytelsen, sier han til Danmarks Radio. Poulsen, som er partiets justispolitiske talsmann, vil at dette skal bli lov når det er levert politianmeldelse.

Ville lagt ut bilde på Facebook

Jorunn Sand

Jorunn Sand sier hun vil legge ut bildet av den neste tyven hun får bilde av.

Foto: NRK

Jorunn Sand på Saltnes i Moss sikret seg overvåkningsbilder av den frekke tyven som for noen år siden stjal fisk, planter og pumpa fra hagedammen hennes.

Den gang etterforsket politiet uten å finne tyven.

Nå har Sand overvåkningskameraer med bedre bildekvalitet og sier at hun ikke ville nølt med å offentliggjøre bildene.

Neste gang legger jeg ut bilde av tyven på Facebook. Folk som ikke respekterer privat eiendom, har jeg ingen sympati med.

Jorunn Sand, Saltnes

25 000 kr i bot

Reglene for slik offentliggjøring er strenge i Norge. Det er flere eksempler på at butikkeiere har fått bøter på 25.000 kroner for å publisere bilder av butikktyver på nettet.

Bot på 25.000 kroner ble det også for skrytevideoen til justisminister Anders Anundsen fordi personer kunne gjenkjennes på bilder fra et overvåkningskamera.

Justisministerens skrytevideo sladdet

Justisministerens skrytevideo fikk 25.000 kroner i bot for ulovlig bruk av bilder fra overvåkningskamera der personer kunne gjenkjennes (Dagbladets sladding)

Foto: Skjermdump

Advarer

Ove Skåra som er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, advarer.

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

Ova Skåra i Datatilsynet advarer mot å legge ut bilde av tyver på sosiale medier.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Den som offentliggjør slike bilder kan ta feil, forveksle folk, eller at personen på bildet kan være syk eller i ubalanse. Offentliggjøring kan da få voldsomme konsekvenser, sier han.

Reglene er strenge for oppsetting av overvåkningskameraer på steder hvor vanlige folk har adgang som butikker og kontorer, mens det er lovlig i eget hus.

Politiet kan si ja

Om et overvåkningssystem installeres i eget hus eller på hytta, så krever ikke loven at du varsler. Men kameraet må kun dekke privat område og ikke steder der alle har tilgang, som for eksempel en vei.

Dersom du har leieboere eller du skal leie ut hytta, må du opplyse om at du har installert overvåkningssystem.

– Når det gjelder offentliggjøring av slike bilder, er det bare politiet som har lov til å gjøre det som ledd i etterforskningen, understreker Skåra.

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein (Frp) er skeptisk til forslaget og vil la politiet bestemme.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Ulf Leirstein mener også at det er best om denne beslutningen tas av politiet.

– Det minner litt om selvjustis om folk skal legge ut slike bilder selv. Det kan lett skje feil, og politiet bør kvalitetssikre dette, sier han til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt