NRK Meny
Normal

Vil ha turister ut av Egypt

Den militante islamistiske gruppen Ansar Bayt al-Maqdis ber alle turister komme seg ut av Egypt innen 20. februar.

Turister ved grensestasjonen ved Taba, Egypt

Utenlandske turister forlater Egypt gjennom grensepasseringen mellom Egypt og Israel på Sinai-halvøya i dag, tirsdag 18. februar.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Etter den datoen vil gruppen angripe utlendinger som er på ferie i landet.

Trusselen, som var skrevet på engelsk, er lagt ut på en Twitter-konto som bærer gruppens navn.

– Vi anbefaler turister å ta seg trygt ut av landet før tidsfristen går ut, heter det, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Gruppen har hevdet at det var den som stod bak angrepet på en turistbuss ved Taba på Sinaihalvøya i helgen, hvor to sørkoreanske turister og en egyptisk sjåfør ble drept.

Rammer turismen

Ansar Bayt al-Maqdis har sin base nettopp på Sinaihalvøya, men skal ha «assosierte» medlemmer flere steder i landet.

– Denne meldingen medfører nye utfordringer for sikkerheten i landet, het det fra det egyptiske innenriksdepartement da meldingen ble kjent.

Mens statsminister Hazem el-Bebl ble sitert på egyptisk statlig fjernsyn om at Ansar Bayt al-Maqdis må betraktes som en trussel mot turister.

Den militante islamistgruppen har tidligere uttalt at den ikke bruker sosiale medier for å fremme ytringer. Likevel har det flere ganger dukket opp beskjeder og uttalelser på Twitter-kontoen, som siden har blitt gjentatt på islamistiske nettsider som gruppen sier den benytter, skriver Reuters.

Også denne gangen har gruppen tatt på seg ansvaret for bussangrepet, men understreker at de ikke opptrer på sosiale medier.

Uansett vil uttalelsene prege turistnæringen i landet, som de siste årene har lidd under den stadige uroen.

Før revolusjonen stod turismen for 10 prosent av Egypts bruttonasjonalprodukt. Besøkene til landet har igjen gått kraftig ned etter at hæren avsatte Morsi.

Også på 90-tallet ble det gjennomført flere målrettede angrep mot utenlandske turister i landet.

Angriper politi og soldater

Ansar Bayt al-Maqdis anses av eksperter for å være den mest aktive av militante islamistiske grupper som opererer i Egypt. Den hevder å hente sin inspirasjon fra terrornettverket Al Qaida, som etter Osama bin Ladens død har vært ledet av egypteren Ayman al-Zawahiri.

Gruppen har truet med å styrte den midlertidige regjeringen som ble innsatt etter at den islamistiske president Mohamed Morsi ble avsatt av i juli i fjor.

Den skal også stå bak en rekke angrep på politimenn og soldater siden den gang, og tok på seg ansvaret for bomben mot en politistasjon, som drepte 16 mennesker i Mansoura julaften i fjor.

– Ansar Bayt al-Maqdis utgjør den største sikkerhetstrusselen i Egypt i dag, sier risikoanalytiker Anthony Skinner ved konsulentfirmaet Maplecroft til nyhetsbyrået Reuters. Han er ekspert på Midtøsten og sikkerhetssituasjonen der.

UD: Taba-turister må være på vakt

Tyskland har etter angrepet mot turistbussen i Taba søndag endret sitt reiseråd for Egypt.

Det tyske utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser, spesielt i Nilendeltaet utenfor storbyene Alexandria og Kairo og strekningen Kairo-Luxor i Nilendalen.

Det norske utenriksdepartementets reiseråd for Egypt ble sist oppdatert i september i fjor. UD fraråder all reise til eller opphold i Nord-Sinai, og all ikke-nødvendig reise eller opphold i resten av landet.

Unntaket er turistområdene ved Rødehavet, Akababukten og mellom Luxor og Aswan.

– Norske borgere som oppholder seg i, eller planlegger å reise til Egypt, oppfordres til å holde seg oppdatert via ambassadens hjemmesider, og til å registrere sin reise på www.reiseregistrering.no – sier pressevakt i Utenriksdepartementet Astrid Sehl til NRK.

I kjølvannet av angrepet mot turistbussen, ber Norges ambassade i Kairo nå turister i dette området om å «utvise særskilt aktsomhet», og rette seg etter instruksjoner fra lokalmyndighetene og reiseoperatører på stedet.

Ambassaden skriver på sine nettsider at det er grunn til å frykte ytterligere vold- og protestaksjoner i landet i tiden fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt