Hopp til innhold

Vil ha strengere kontroll med politiets dumping av bråkmakere

Stockholmspolitiet er dømt for tjenestefeil etter at de tok med seg en bråkmaker i bilen og satte ham av utenfor allfarvei. Sivilombudsmannen vil ha strengere kontroll med praksisen.

Svensk politi

Svensk politi kjører uromomenter vekk og forlater dem.

Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

Det er Sveriges Radio som har sett nærmere på metoden som kalles «fjerning». En person som lager uro og bråk blir fjernet fra stedet, kjørt ut av byen og forlatt.

– Personen skal settes av på et sted det ikke er så lett å ta seg tilbake fra, sier Mikael Ehne som er sjef for akuttseksjonen i politiet i Jønkøping.

I løpet av de siste seks årene har slike tilfeller økt fra 1600 i året til over 5400.

To unge jenter forteller at de ble omringet av politiet og satt på en buss, etter en demonstrasjon mot Sverigedemokratisk ungdom i Malmø for ett år siden.

– Det var ingen uro, ingen som skulle gjøre noe som helst. Vi ville bare gå hjem, sier de. Jentene forteller at de ble omringet i over en time, før de ble kjørt ut av byen uten å få noen forklaring på hvorfor dette skjedde.

– Det er ganske spesielt når det er helt mørkt og man ikke vet hvor man er eller hvordan man skal komme seg derfra, sier den ene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon Malmø oktober 2011

Politiet omringet motdemonstranter og holdt dem under oppsikt da Sverigedemokratisk Ungdom demonstrerte i Malmø i oktober i fjor.

Foto: Johan Nilsson

– Skal ikke brukes som en arrestasjon

Professor i kriminologi ved Stockholmsuniversitetet, Jerzy Sarnecki, sier han er bekymret for at metoden kan true folks rettssikkerhet og nå får han støtte av den svenske sivilombudsmannen, Hans-Gunnar Axberger.

Han vil ha et strengere tilsyn med svensk politi her.

– Særlig når det gjelder idrettsarrangementer der man frykter uro, ser dette ut til å være en strategi som er mye brukt. Det kan se ut som praksisen bør vurderes nærmere. Det er jo ikke meningen at dette skal brukes som en slags arrestasjon, sier han.

– En bra metode for å forebygge vold, sier sjefen for ordenspolitiet på Gotland, mens Oslopolitiet sier dette er en praksis de ikke bruker.

– Hvis man setter folk av lagt ute i skogen, får det mer et element av straff over seg. Da føler vi det er mer naturlig å bringe uromomentet inn til arresten, sier politiadvokat Kai Spurkland til NRK.no.

– Jeg fikk angst

En mann som kaller seg Carl forteller til Sveriges Radio at han kom i klammerier med dørvaktene på puben. Han ble kjørt vekk og dumpet på utesiden av Borås uten å få vite hva som skjedde eller hvor han skulle.

– Da de kjørte forbi politistasjonen, fikk jeg angst. Jeg hadde ikke peiling på hvor vi skulle og de svarte ikke da jeg spurte. Man vil jo vite hva som skjer, sier han.

I vår ble Stockholmspolitiet dømt for tjenestefeil eller å ha plukket opp en mann i sentrum av byen og forlatt ham nesten fem kilometer unna, i skogen ved Kaknästornet. I mai ble politiet i Borås tiltalt for å ha dumpet en kvinne ved et ridehus utenfor byen.

Hans-Gunnar Axberger mener disse sakene viser praksisen har blitt et slags rydderedskap for politiet og at bedre tilsyn er nødvendig.

– Det ville øke folks tiltro til politiet, mener han.



SISTE NYTT

Siste nytt