Britene vil ha slutt på helseturismen

Hvert år står det igjen ubetalte legeregninger på fem millioner pund etter utenlandske pasienter i Storbritannia. Nå sier britene stopp, og vurderer krav om helseforsikring fra besøkende.

Sykehusganger
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Storbritannia har lenge slitt med besøkende ved sykehus som mottar behandling, men som unngår å betale legeregningen, skriver BBC .

I tillegg til forslaget om å kreve helseforsikringer, kan det bli aktuelt å nekte inngang til de som skylder penger for behandling ved britiske sykehus og helseinstitusjoner.

Fem millioner utestående hvert år

Det nasjonale helsevesenet i Storbritannia, NHS, har inntekter på mer enn 25 millioner pund fra utenlandske pasienter hvert år, noe som tilsvarer nærmere 235 millioner norske kroner.

Allikevel sliter de med at regninger på fem millioner pund, eller 47 millioner kroner, står ubetalt ved årets utgang.

Nye tall fra helsedepartementet viser at 50 prosent av de utestående innbetalingene ikke betales innen ett år etter at behandlingen er gjennomført. Fem prosent av utenlandske pasienter hadde tre eller flere ubetalte regninger. Én pasient skal, ifølge oversikten, ha hatt 18 utestående betalinger.

Kan bli nektet inngang

Dersom forslaget fra helsedepartementet blir godkjent, vil sjefer i NHS kunne vise til lister til immigrasjonsmyndighetene over utlendinger med helsegjeld.

Dersom de ikke betaler det utestående beløpet, kan de bli nektet inngang til landet.

– Det er viktig å maksimere tilbakebetalingene, til tross for at de fleste regningene er små i forhold til resten av NHS' utgifter. Dette for å hindre misbruk av systemet av en liten gruppe besøkende, sier departementet.

Disse reguleringene skal imidlertid ikke gjelde for besøkende fra EØS-området og land som har gjensidige helseavtaler med Storbritannia.

– Ikke råd til å drive internasjonal helseservice

I ministernes planer skal det også være snakk om å gi gratis helsehjelp til tusener av asylsøkere som har «kjente hindre» for å returnere til hjemlandet. Dette skal de, ifølge planene, bruke ni millioner pund på hvert år, nær 84,5 millioner norske kroner.

Men flyktninger som får avslag i sine søknader, skal ikke få gratis hjelp.

– Regjeringen mener at de som ønsker å utnytte vår gjestfrihet bør respektere denne, eller konfronteres med konsekvenser, sier immigrasjonsminister Phil Woolas.

– Selv om NHS har en plikt til å hjelpe enhver person som enten er i risiko for å dø, eller er i akutt risiko for å skade langtidshelsen, har vi ikke råd til å drive internasjonal helseservice med gratis behandling til alle, sier helseminister Mike O'Brien.

Les også: - Er du syk, kom til Japan
Les mer: Til Kina når livet står på spill

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt