Hopp til innhold

Vil ha økt sensur av internett i Russland

Leder for den russiske etterforskningskomiteen Alexander Bastrykin tar til orde for å sensurere internett etter samme modell som Kina.

Alexander Bastrykin

STRENGERE: Leder for den russiske etterforskningskomiteen Alexander Bastrykin vil ha strengere sensur av internett og medier i Russland.

Foto: Ap

Det er i et lengre intervju med den respekterte avisen Kommersants ukebilag Vlast Alexander Bastrykin kommer med sine synspunkter på hvordan Russland i framtiden bør kontrollere media og ytringsfriheten.

Bastrykin mener Russland er utsatt for hybrid krigføring fra USA, og at Russland nå må følge Kinas eksempel når det gjelder kontroll av informasjonsstrømmen.

Bastrykin studerte sammen med Russlands president Vladimir Putin ved universitetet i daværende det Leningrad på 1970-tallet, og har siden 2007 ledet den innflytelsesrike Etterforskningskomiteen, som operere på siden av det tradisjonelle juridiske system i Russland ledet av landets Riksadvokat.

Bort med liberale ideer

Han mener russland må innføre en streng nasjonal ideologi og legge bort det Bastrykin i intervjuet kaller pseudo-demokrati og pseudo-liberale ideer.

Han tar også til orde for å slå hardt ned på det han mener er forsøk på å falsifisere historien og mener at det må gjøres til et lovbrudd i Russland å stille spørsmål ved den russiske annekteringen av den ukrainske Krimhalvøyen i 2014.

Han sier ikke om dette også vil gjelde også utenlandske statsborgere og journalister som oppholder seg i Russland.

Alexander Bastrykin mener at USA på mange måter prøver å undergrave det russiske samfunnet og beskylder landet for å han hatt en finger med i de siste kampene mellom Armenia og Aserbajdsjan i Nagorno Karabakh og for å støtte opprørere i Syria.

I intervjuet med Kommersant sier Bastrykin at Kina har gjort rett når landet gjennom sensur av internett har forsvart sin informasjonsstrøm, og han mener dette til en viss grad kan være et eksempel til etterfølgelse for Russland.

Opposisjonen raser

Uttalelsen til Bastrykin har ført til kraftige reaksjoner hos den liberale opposisjonen i Russland, og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj skriver i en blogg på nettsiden til radiostasjonen Moskvas Ekko at det hele lukter av dobbeltmoral.

Navalnyj avslørte i 2012 at mannen som står fram som en russisk patriot i virkeligheten har kjøpt seg en dyr eiendom i Natolandet Tsjekkia.

Aleksej Navalnyj

MOTSTANDER: Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er en av dem som raser mot forsøkene på sensur i Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

– De ønsker sensur som i Kina – men de ønsker ikke å bli skutt for korrupsjon som i Kina, skriver Navalnyj.

Så langt er det ikke kommet noe offisiell kommentar på utspillet fra Bastrykin, men det er liten tvil om at han har brei støtte for sine forslag blant et stort flertall av de folkevalgte i dagens russiske parlament.

Spørsmålet er om Russlands president Vladimir Putin er interessert å gå så langt som det lederen for etterforskningskomiteen ønsker. Men med dette utspillet har Bastrykin i alle fall vist fram riset bak speilet, og det er kanskje hensikten med de oppsiktsvekkende uttalelsen han nå er kommet med.

SISTE NYTT

Siste nytt