NRK Meny
Normal

Vil ha ny folkeavstemning i hele Ukraina

Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj ber folket om å kreve en folkeavstemning i alle regioner for å avgjøre landets fremtidige status.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj oppholder seg for tiden i Russland.

Foto: Mykhailo Markiv / Ap

– Som en president som er med dere i tankene og sjelen, ber jeg hver eneste fornuftige borger av Ukraina om å ikke la seg bruke av bedragerne. Krev en folkeavstemning som avgjør statusen til hver eneste region i Ukraina, sier Janukovitsj ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.

Utspillet fra Janukovitsj er det første på to uker, etter at innbyggerne på Krim-halvøya stemte for å bli en del av Russland.

Les: Krim er nå et russisk distrikt
Les: Slik presenteres valget på Krim

Halvøya ble raskt innlemmet i russisk territorium, men folkeavstemningen ble torsdag fordømt av flertallet i FNs hovedforsamling.

Janukovitsj flyktet selv til Russland i februar. Ifølge AFP bor han trolig utenfor Moskva.

Vil ikke anerkjenne presidentvalget

Det er planlagt et nytt presidentvalg i Ukraina 25. mai, der tidligere statsminister Julia Timosjenko kommer til å være blant kandidatene.

Les: Timosjenko vil bli Ukrainas neste president

Janukovitsj sier han ikke vil anerkjenne presidentvalget, og krever at det avholdes folkeavstemninger i stedet.

– Det er bare en landsomfattende folkeavstemning, og ikke et nyvalg, som kan stabilisere den politiske situasjonen og bevare Ukrainas suverenitet og integritet i større grad, sier han.

Russiske myndigheter har sagt at Janukovitsj fortsatt er president i Ukraina, og nekter å anerkjenne de nye myndighetene i landet. Russlands president Vladimir Putin har imidlertid også sagt at Janukovitsj ikke har noen politisk fremtid.

Partiet til Janukovitsj har planlagt en kongress i helga for å bli enige om en ny strategi, og vil trolig ta del i det planlagte presidentvalget. Janukovitsj har bedt om å bli fjernet fra partiet.

Vladimir Putin

Vladimir Putin roser hæren for overtakelsen av Krim.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Les også: Ønsker en ytterligere oppdeling av Ukraina

Putin gratulerer hæren

Vladimir Putin benyttet fredag sjansen til å gratulere sin egen hær etter overtakelsen av Krim.

– De siste hendelsene på Krim var en viktig test. De demonstrerte kapasiteten til våre væpnede styrker, og viste kvalitet og en høy moralsk vilje blant personellet, sier Putin ifølge russiske medier.

Ifølge AFP er det første gang Putin bekrefter at russiske styrker var direkte involvert i overtakelsen av Krim.

Samtidig opplyser Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu at alle militære anlegg på Krim nå kontrolleres av russiske styrker.

Russiske styrker har samlet seg nær grensen til Ukraina denne uka, og ifølge amerikansk etterretning kan Russland være i ferd med å forberede en invasjon i deler av landet.

USAs president Barack Obama ber Putin om å trekke soldatene tilbake.

– Vi har sett en økning i antall soldater langs grensa, forkledt som militærøvelser. Men dette er ikke noe Russland ville gjort til vanlig. Det kan være at de har flere planer, sier Obama til CBS.

EU-møte om Ukraina

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skal mandag møte EUs utenlandssjef Catherine Ashton for å drøfte situasjonen i Ukraina.

I løpet av det to dager lange møtet i Brüssel skal Jagland også møte EUs innenrikskommisær, Cecilia Malmström, og utvidelseskommisær Stefan Füle.

Sistnevnte skal være med på å undertegne en avtale om samarbeid i søkerland og naboland til EU, skriver NTB.

Les også: Fant nesten 30 millioner i kontanter hos tidligere ukrainsk energiminister
Bakgrunn: Ukraina og det historiske hatet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt