Hopp til innhold

Vil ha ny folkeavstemning

Over 1,4 million briter krever en ny folkeavstemming. De mener mange som stemte for brexit nå angrer.

Britisk flagg på bakken

DAGEN DERPÅ: Et britisk flagg ligger på bakken i London, ført vekk av tunge regnbyer dagen etter at britene stemte for å melde seg ut av EU. Nå er over en million briter redde for at brexit skal føre dem ut i lignende hardt vær.

Foto: REINHARD KRAUSE / Reuters

Mens Tysklands statsminister Angela Merkel i går ba EUs medlemsland om ro til å analysere situasjonen etter at Storbritannia stemte for å melde seg ut av EU, er aktiviteten i Storbritannia stor.

I dag ble det klart at Storbritannias EU-kommissær, Jonathan Hill, trekker seg fra sitt verv. Han sa han var «svært skuffet», men at «det som er gjort, kan ikke endres på».

– Mens vi nå går over i en ny fase, mener jeg det er galt at jeg fortsetter som britisk EU-kommissær som om ingenting hadde skjedd, sier han i en uttalelse.

Krav om ny avstemning

Men det som vekker større interesse hos folk flest er kravet om en ny folkeavstemning. For dagen etter at 51,9 prosent av dem som deltok i folkeavstemningen i Storbritannia sa ja til å melde landet ut av EU, krever over 1,4 millioner briter ny folkeavstemning. Og tallet stiger minutt for minutt.

Ifølge konstitusjonen i Storbritannia er det slik at alle opprop på Parlamentets hjemmeside som får 100.00 underskrifter skal vurderes for debatt i nasjonalforsamlingen. Det var derfor man hadde en diskusjon i parlamentet i januar om man kunne nekte Donald Trump å komme til Storbritannia.

De som har satt i gang kampanjen for en ny brexit-avstemming mener mange av dem som vant nå angrer seg, og at de stemte på feil grunnlag. Trafikken på hjemmesiden har vært så stor at den ifølge nyhetsbyrået AFP på et tidspunkt krasjet.

Unge mest misfornøyd

Det er spesielt unge briter i byene som er misfornøyd med utfallet av torsdagens folkeavstemningen som innebærer at Storbritannia skal melde seg ut av EU etter 43 års medlemskap.

– De stemte for fremtiden, men den er tatt fra dem, mener Liberaldemokratenes leder Tim Farron.

Et kart over underskiftene viser at de fleste kommer fra de store byene i England, toppet av London hvor en egen underskriftskampanje ber ordfører Sadiq Khan om å erklære hovedstaden uavhengig fra Storbritannia, og søke om å bli i EU.

Ideen om en ny folkeavstemning ble diskutert under valgkampen frem til torsdagens valg.

Nigel Farage

FORNØYD MED RESULTATET: Nigel Farage, leder av United Kingdom Independence Party (UKIP) var glad for at brexit siden vant folkeavstemningen.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Og sist måned sa United Kingdom Independence Party (UKIP) leder Nigel Farage at det kunne være behov for en andre avstemming, dersom de som ønsket å bli i EU vant med liten margin.

– Hvis resultatet skulle bli 52–48 for å bli i EU vil ikke folk slå seg til ro, sa Farage til avisen Daily Mirror. Noe som garantert vil bli brukt mot han i kravet om ny avstemming.

Komiteen i parlamentet som vurderer hvorvidt temaet fra slike underskriftskampanjer skal tas opp har sitt neste møte på tirsdag. Så langt er kravet til antall underskifter oppfylt med mer enn ti gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt