Hopp til innhold

Vil ha norske jøder gransket for krigsforbrytelser

Skandinaviske statsborgere gjør tjeneste som soldater i de israelske styrkene. Røde Kors ber nå norske myndigheter finne ut hva nordmenn har vært med på.

Video nsps_upload_2010_3_15_17_46_13_745.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Røde Kors observerte flere grove brudd på Genèvekonvensjonene under Gaza-krigen, og mener norske myndigheter bør vurdere å granske handlingene til nordmenn som kan ha deltatt på israelsk side i krigen.

Nye opplysninger viser at flere norske, svenske og danske statsborgere gjør tjeneste som soldater i de israelske styrkene. Israelerne er gjentatte ganger beskyldt for å ha begått overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene.

Les og se video: Norske soldater i strid for Israel

– Hvis ikke Israel selv går inn og gransker disse handlingene, så bør norske påtalemyndigheter gå inn og vurdere om de bør foreta undersøkelser, og etter det eventuelt iverksette etterforskning og straffeforfølgelse, sier kommunikasjonsdirektør Bernt G. Apeland i Røde Kors til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Bomber i Gaza

FN oppfordret etter Goldstone-rapporten Israel til selv å ta et oppgjør med det som skjedde under Gaza-krigen i 2008 og 2009.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Ukjent for Kripos

Over 1300 palestinere mistet livet under krigen i Gaza i 2008 og 2009, halvparten av dem sivile.

I september i fjor konkluderte en kommisjon nedsatt av FN med at både Hamas og Israel begikk krigsforbrytelser under krigen. Ifølge rapporten, utarbeidet av den respekterte juristen Richard Goldstone, angrep israelske styrker bevisst sivile og tok ingen forholdsregler for å unngå sivile tap.

FN oppfordret etter rapporten Israel til selv å ta et oppgjør med det som skjedde, men det ble blankt avvist av israelske myndigheter.

Les også: - Både Israel og palestinerne begikk krigsforbrytelser
Les også:
Israel vil ikke granske Gazakrigen

Kripos, som etterforsker krigsforbrytelser, har ikke visst om norske statsborgere i den israelske hæren.

– Hvis det kommer inn påstander eller anmeldelser av denne typen, vil vi etter vanlige prosedyrer se nærmere på det, opplyser seksjonsleder Reidar Bruusgård i Kripos til NRK.

Les også: FN ber om Gaza-gransking
Les også: FN vil ha ny debatt om Gaza-rapport

Saken fortsetter under bildet

Israelske soldatar på veg ut frå Gazastripa heim til Israel.

Israelske soldater på vei ut fra Gazastripen og hjem til Israel etter Gaza-krigen.

Foto: YOAV LEMMER / AFP

– Brudd på Gènevekonvensjonene

Røde Kors observerte flere grove brudd på Genèvekonvensjonene under Gaza-krigen i 2008 og 2009.

– Det var et massivt luftangrep mot et av verdens tettest befolkede områder, som medførte store sivile skader og lidelser. Vi opplevde også at hjelpemannskap ikke fikk komme frem og selv i noen tilfeller også selv ble mål, forteller Apeland.

– Hele hensikten med Genèvekonvensjonene og de straffebestemmelsene vi etterhvert har fått på dette området, er jo å sikre at overgrep mot sivile ikke skjer straffe-fritt, legger han til.

– Hvordan skal norske myndigheter klare å håndtere noe sånt?
– Det er klart det er vanskelig og først og fremst bør man legge press på israelske myndigheter for at de selv skal gjøre disse undersøkelsene. Men: Norske myndigheter har etterhvert bygget seg opp kompetanse til å etterforske krigsforbrytelser som har skjedd langt unna, så dette bør være håndterbart, sier kommunikasjonsdirektøren.

En gutt bæres inn på sykehuset al-Shifa i Gaza by 6. januar 2009

En gutt bæres inn på sykehuset al-Shifa i Gaza by 6. januar 2009. Røde Kors sier de opplevde at hjelpemannskap ikke fikk komme frem og selv i noen tilfeller også selv ble mål under Gaza-krigen.

Foto: Yasser Saymeh / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt