NRK Meny
Normal

Familien til nordmann i Serbia: Norsk politi må undersøke skytingen

Slekt og familie av nordmannen som ble drept av serbisk politi reagerer sterkt på fremstillingen av saken, og mener norsk politi må undersøke hva som faktisk skjedde. – Det som står i avisen er ikke sant, sier kona som var der da det skjedde.

Vaktpost i Serbia der nordmann skal ha vært i kamp med politiet

VAKTPOST: Bilder fra den serbiske kringkasteren RTS viser en vaktpost der nordmannen skal ha angrepet politiet, ifølge serbiske medier.

Foto: RTS

– Det vi hører om hendelsen er stikk i strid med det serbisk politi sier gjennom mediene. Kripos bør reise ned og etterforske saken, sier et medlem av familien til NRK.

Familiemedlemmet opplyser at uttalelsene er på vegne av familien til den avdøde nordmannen som bor i Norge.

Lørdag kom det frem gjennom serbiske medier at en norsk mann på 38 år hadde blitt skutt og drept sør i Serbia av politi.

Til medier i landet opplyste politiet at mannen skal ha angrepet en politimann på en vaktpost, tatt fra ham et automatvåpen og så skutt mot politifolk i en minibuss. Deretter endte dramaet i en skuddveksling der nordmannen døde.

Les også: – 38-åring drept i skuddveksling med politiet

Preševo, Serbia: – Nordmann skal være drept

DØD: Her bæres det som skal være en død nordmann ut fra huset han oppholdt seg i. Den serbiske rettsinstansen som behandler saken bekreftet lørdag at krimteknikerne var ferdige med arbeidet på stedet.

Foto: RTS

Familien hjemme i Norge tror derimot ikke på historien til serbisk politi.

– Hadde kontakt med familien 45 minutter før skuddene

– Vi stoler ikke på serbisk politi. Før dette kom i media sa én av søsknene hans at det kom til å komme ville historier i pressen der nede for at politiet skulle redde seg selv. Det var da vi akkurat hadde fått høre om det og før saken kom i serbiske aviser - hun fikk rett, sier familiemedlemmet.

NRK får opplyst at mannen hadde kontakt med familiemedlemmer kort tid før hendelsen der han ble skutt og drept.

I kontakten med familie i Norge skal han ha snakket om planer for hjemreise til sommeren, og de kjenner ham som en rolig person. Så sent som 45 minutter før hendelsen skal han ha sendt Facebook-meldinger til familiemedlemmer.

Kripos: – Ikke mottatt anmodning om å undersøke

Søndag morgen fikk Utenriksdepartementet en bekreftelse på identiteten til nordmannen som ble drept i Serbia.

UD har også mottatt en rapport fra serbisk politi om hendelsesforløpet.

– Basert på den informasjonen vi har fått så langt så er det ingen ting ved det serbiske politiets forklaring vi setter spørsmåltegn ved, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD.

Her i Norge har Kripos mottatt informasjonen for norsk politi.

– Kripos rolle er i utgangspunktet å bistå med varsling av pårørende. Vi har ikke mottatt noen ytterligere anmodning om bistand i denne saken, sier kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos.

Hun kan ikke direkte kommentere ønskene fra familien om at det må reise norske politifolk til Serbia.

Kona: – Avis-skriveriene er ikke sanne

Også kona som var hjemme i huset da den fatale skytingen skjedde opplyser til NRK at hun ikke kjenner seg igjen i politiets skildring av hendelsene.

– Det som står i avisen er ikke sant, sier hun.

Samtidig understreker hun at hun ikke kan fortelle detaljer om hva som skjedde fordi hun er pålagt taushetsplikt av politiet mens etterforskningen pågår.

Kona skal ha sittet i avhør utover kvelden lørdag, og er fratatt alle reisepapirer fordi serbisk politi ønsker at hun blir i området av hensyn til etterforskningen.

Ifølge serbiske medier skal hendelsesforløpet ha startet ved en politipost rundt en halv kilometer fra huset som den norske mannen leide sammen med sin kone i Preševo sør i Serbia.

– Mannen var beruset

Nordmannen skal ha først ha blitt truffet i en skuddveksling ved politiposten, men klarte å komme seg til huset han bodde i.

Det skal også ha vært en skuddveksling ved leiligheten der han bodde før han ble drept.

Hans kone skal så ifølge avisa Vecernje Novosti ha båret ut våpenet og overgitt det til politiet.

Flere kilder opplyser til NRK at mannen under hendelsene skal ha vært beruset, og at han hadde drukket alkohol.

NRK har forsøkt å få en kommentar både fra lokalt politi og den lokale rettsinstansen som behandler saken, men beskjeden fra Serbia er at de ikke kan gi nye opplysninger før mandag.

Det som skjedde med nordmannen har overrasket naboene som betegner ham som «en rolig mann som bodde med kona i en leid leilighet».

Laster kart, vennligst vent...

SØR I LANDET: Hendelsen skal ha skjedd helt sør i Serbia ikke langt fra grensen til Makedonia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt