Hopp til innhold

Vil ha NATO-forsvar mot gasskutt

Om Russland stanser energileveransene til et NATO-land, bør det betraktes som et angrep på alle NATO-land, mener USA-senatoren Richard Lugar.

Statseide Gazprom er Russlands største oljeleverandør
Foto: NEMENOV/THOUVENOT / AFP

Republikaneren Richard Lugar som er leder for Senatets utenrikskomité, kom med dette utspillet om NATOs ansvar for energisikkerhet i forbindelse med organisasjonens toppmøte i Riga tirsdag.

Richard Lugar advarer Russland.
Foto: TOM STRICKLAND / AP

Energi og konflikt

– Den største kilden til væpnet konflikt i Europa og de omkringliggende regionene de neste tiårene, vil være mangel på og manipulasjon med energiressurser, sa Lugar.

Ifølge Lugar viste Russlands stans i gasstilførselen til Ukraina i januar i år hvor «fristende det er å bruke energi for å oppnå politiske mål».

– NATO må bestemme seg for hva man er villig til å gjøre dersom et annet medlemsland blir truet slik Ukraina ble, sa Lugar.

Angrep på alle

Lugar mener at dersom et NATO-land blir angrepet med energi som våpen, bør det utløse artikkel 5 i Atlanterhavspakten. Artikkelen sier at angrep på ett medlemsland skal anses som et angrep på alle alliansens medlemsland.

Utspillet griper rett inn i en aktuell debatt i NATO. Flere land, med Polen i spissen, ønsker nemlig at alliansen skal inkludere energisikkerhet som en del av sitt ansvarsområde.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer er ikke fremmed for tanken.

– Energisikkerhet er et relevant tema for organisasjonen. Jeg håper stats- og regjeringssjefene vil be oss i NATOs råd om å definere hvilken tilleggsverdi NATO kan bidra med i diskusjonen om energisikkerhet, sa Scheffer i Riga.

SISTE NYTT

Siste nytt