NRK Meny
Normal

Vil ha militære samtaler med USA

Militære i Nord-Korea ønsker direkte samtaler med USA om freds- og sikkerhetsspørsmål på Korea-halvøya.

Vokter demilitarisert sone

Amerikansk og nordkoreansk soldat i Panmunjom i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Her foregikk våpenstillstands-forhandlingene under Koreakrigen.

Foto: Ed Wray / AP

De foreslår også  at en representant fra FN er til stede under de eventuelle samtalene, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA fredag.

Forslaget skal stamme fra lederen for   styrken som vokter den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

- Det er lett å miste en mulighet, men vanskelig å få en, skal han ha sagt.

Trolig henspilles han på framgangen i samtalene om landets atomprogram.

USA har ennå ikke svart på utspillet, men amerikanske myndigheter har tidligere sagt at normalisering av forholdet mellom de to statene er avhengig av Nord-Koreas forhandlingsvilje om atomprogrammet.

Krigen mellom Nord- og Sør-Korea sluttet i praksis i 1953, men det ble aldri inngått noen fredsavtale, slik at de to statene fortsatt teknisk sett er i krig.

Konflikten mellom Nord-Korea og Sør-Korea og Vesten har i de senere år særlig knyttet seg til landets atomprogram, men i februar inngikk partene en nedrustningsavtale der Nord-Korea gikk med på å stanse sitt atomvåpenprogram og slippe inn FNs våpeninspektører i bytte mot humanitær bistand, energibistand og starte en prosess med normalisering av forbindelsene til USA og Japan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt