Vil ha mannen som drepte løven Cecil utlevert

Miljøministeren i Zimbabwe, Oppah Muchinguri, mener mannen som skjøt og drepte løven Cecil må utleveres og stilles for retten i det afrikanske landet.

Løven Cecil

Jakten på Cecil har blitt en sak både for FN og Det hvite hus.

Foto: Handout / Afp

– Vi har bedt de ansvarlige myndigheter om å utlevere ham, så han kan stilles til ansvar for denne ulovlige handlingen, sa statsråden på en pressekonferanse fredag.

Hun omtalte tannlege, jeger og bueskytter Walter Palmer som en utenlandsk krypskytter. Så vidt hun vet er prosessen med å kreve ham utlevert fra USA allerede i gang.

Palmer skal ha gått under jorda etter at det ble kjent at han hadde forårsaket den 13 år gamle løvens død. Tannlegen omtales nå som «en av de mest forhatte mennene på internett». og amerikanske myndigheter har startet gransking av saken.

En sak for Det hvite hus

Protest Cecil

Demonstranter i Bloomington i delstaten Minnesota viste torsdag sin avsky ved klinikken til den amerikanske tannlegen som tok livet av løven Cecil.

Foto: ERIC MILLER / Reuters

Reaksjonene har vært kraftige etter at saken ble kjent og Palmer har blitt truet på livet. Utenfor kontoret hans i Minnesota har demonstranter møtt opp, noen i løvekostymer, andre med kosedyr, for å markere sin avsky for jegeren.

Løven Cecil er også blitt en sak for Det hvite hus. Justisdepartementet skal vurdere et krav fra amerikansk opinion om å utlevere tannlegen til Zimbabwe, opplyser en talsmann torsdag. Slik er tilfellet alltid når protestlister når 100.000 underskrifter, og torsdag hadde over 145.000 sluttet seg til kravet.

Historisk FN-resolusjon

Torsdag vedtok FN en historisk resolusjon, organisasjonen går inn for å styrke innsatsen mot krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter.

– Som de fleste mennesker i verden er vi opprørte over hva som skjedde med denne stakkars løven. Jakt er delvis lovlig, dels ulovlig og det er denne resolusjonen som skal bekjempe de ulovlige delene av jakt, sa Tysklands FN-ambassadør Harald Braun etter vedtaket.

FN-resolusjonen oppfordrer land til å «ta avgjørende skritt på nasjonalt nivå for å forebygge, bekjempe og utrydde ulovlig handel med dyr, både på tilbuds- og etterspørselssiden».

SISTE NYTT

Siste nytt