Hopp til innhold

Vil ha én sjef for eurolandene

Den franske presidenten François Hollande vil ha en europresident og egen økonomisk regjering for alle de 17 eurolandene.

Francois Hollande

François Hollande mener Europa må bli enda tettere knyttet sammen, skal verdensdelen reise seg igjen økonomisk.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Det er min plikt å få Europa ut av den dvalen verdensdelen befinner seg i, sa Hollande på en pressekonferanse i ettermiddag.

Det er ett år siden Hollande tok over som president i Frankrike og han har møtt mye kritikk for at han ikke har klart å holde valgløftene om økonomisk fremgang.

Tvert imot går det bakover. Tall for første kvartal som ble offentliggjort i går viser at Frankrike på ny er i økonomisk tilbakegang – og ikke økonomisk fremgang.

Resesjonstilstanden gjør det vanskeligere for presidenten å oppnå målet om en langt lavere arbeidsledighet, som er den høyeste på 16 år.

Det gjør det heller ikke bedre at Hollande, som ble valgt fordi Nicolas Sarkozy var sterkt mislikt, nå topper sin forgjenger og er den mest upopulære presidenten i hele etterkrigstiden – og det etter kun ett år i stolen.

Pressekonferansen var derfor imøtesett med stor spenning, for hvordan ville presidenten peke ut veien fremover, både for seg selv og landet.

Svaret var å rette pekefingeren mot Europa.

– Hvis Europa ikke utvikler seg så risikerer vi i beste fall å miste vår betydning, i verste fall å bli radert ut av verdenskartet. Min plikt er derfor å få Europa ut av dvalen, sa Hollande da han åpnet sin oppsummering av tingenes tilstand.

Vil ha eurosjef

Han mener svaret er et enda tettere europeisk samarbeid, både i EU generelt og i eurosonen spesielt. Hollande lover et tettere politisk samarbeid innen to år.

Den franske presidenten mener eurosonen trenger en økonomisk regjering, felles for alle de 17 eurolandene, som skal ha styring med medlemslandenes budsjetter.

Forslaget inkluderer også en egen europresident som skal lede «regjeringen», som skal møtes en gang hver måned.

– Regjeringen skal diskutere de viktigste politiske og økonomiske beslutningene som medlemslandene skal ta, harmonisere skattepolitikken, starte en felles velferdspolitikk og iverksette kamp mot skatteunndragelser, sa Hollande.

Han mener også at eurolandene må stå ansvarlig for hverandres gjeld, for å sikre disiplinen og forpliktelsen overfor hverandre.

I tillegg ønsker Hollande å bruke seks milliarder euro for å skaffe europeisk ungdom jobb. I flere av eurosonelandene er ungdomsledigheten opp mot 55 prosent. Han ønsker større investeringer i europeisk industri og han ønsker en koordinert energipolitikk.

Jeg vet godt at i det lange løp vil Tyskland kun gjøre det bra hvis Europa gjør det bra, og Europa vil ikke gjøre det bra hvis Tyskland gjør det virkelig dårlig.

Vil ha større vekst

Siden han overtok som president, har Hollande gjentatt budskapet om at Europa trenger økonomisk vekst. 9 av 17 euroland er i resesjon og mange av dem har vært det i både ett og to og tre år – med Frankrike som siste tilskudd.

Hollande mener sterkt at sparepolitikken som Tyskland krever, for å få de store underskuddene på statsbudsjettene bort og landenes enorme statsgjeld ned, er feil medisin.

Hollande vil prioritere vekst fremfor sparing, for å oppnå det samme. Men til en mindre sosial kostnad enn nå.

Men fra Berlin møtes Hollande med overbærenhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Angela Merkel

Angela Merkel holder fast på at sparing er rett politikk for land som har latt budsjettene og gjelden eksplodere.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener den franske økonomien må gjennom reformer, for å bli konkurransedyktig igjen.

Merkel, som holdt innlegg på en konferanse om europeisk politikk, sier at Europa trenger økonomisk vekst, men at det som trengs mest er en felles forståelse av hva som skaper vekst og hva som gjør Europa sterkt.

– Den felles forståelsen har vi dessverre ikke, sa Merkel. Og virket ikke til å vike en tomme i sin tro på at kutting av gjeld og budsjettunderskudd er veien å gå for å skape vekst.

Likevel, Merkel mener det er bra at det foregår en debatt om hvordan Europa skal komme seg på beina igjen. Og hun gav sitt til den franske presidenten:

– Jeg vet godt at i det lange løp vil Tyskland kun gjøre det bra hvis Europa gjør det bra, og Europa vil ikke gjøre det bra hvis Tyskland gjør det virkelig dårlig, sa Merkel og la til:

– Frankrike er av uvurderlig viktighet for Europa og eurosonen. Så det er ønsket til enhver ansvarlig tysk politiker, meg selv inkludert, at Frankrike bestemmer seg for å gjøre de rette tingene slik at den franske konkurransedyktigheten kommer tilbake og Frankrikes lykkes igjen, sa Merkel.

Både Merkel og hennes finansminister påpeker at mange av de europeiske landene trenger reformer, ikke minst innenfor arbeidsmarkedet. Men det er ventet at tyskerne vil gå i mot flere av punktene i Hollands Europa-plan.

Francois Hollande

Det er ett år siden François Hollande overtok presidentmakten i Frankrike. Han er ingen populær president og sliter i tillegg med å holde valgløftene.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Mangler en sjef

I Paris understreket François Hollande at de arbeidsledige er hans viktigste fokus.

– Jeg er mer enn klar over at vi er i økonomisk tilbakegang og at arbeidsledigheten øker. Det andre året i min periode må være tiden til å være offensiv, å få fart på økonomien i Frankrike og Europa, erklærte Hollande og sa at det første året hadde gått med til «å forsvare vår suverenitet og få økonomien på plass».

Han gjentok sitt løfte om at ledigheten skal ned innen årsskiftet.

– Det kan ikke være håp, så lenge arbeidsledigheten fortsetter å stige, sa Hollande og lovet at alt vil bli gjort og at tiltakene som allerede er satt i verk, vil gi resultater.

Blant det som nå kommer er en tiårig investeringsplan i blant annet digital sektor, helse og transport.

Men presidenten har møtt voksende kritikk på hjemmebane om at den økonomiske politikken han fører er for sprikende. Ingen har oversikt over alt som er satt i gang av tiltak og det er ingen skikkelig koordinering av dem.

Selv utenriksminister Laurent Fabius, som var statsminister i den forrige sosialistregjeringen, klager over at finansdepartementet mangler en klar sjef, som bestemmer over de andre.

Det franske finansdepartementet er organisert slik at det både er flere ministre og ikke minst juniorministre, som har ansvaret for ulike områder.

Men kritikken fra sin egen utenriksminister til tross, Hollande sa på pressekonferansen at endringer i regjeringen ikke er på tale.

SISTE NYTT

Siste nytt