Hopp til innhold

Vil ha dødsstraff for terrormistenkte i USA

USAs justisminister Eric Holder vil be om dødsstraff for fem terrormistenkte Guantanamo-fanger.

Khalid Sheikh Mohammed da han ble arrestert

Khalid Sheikh Mohammed har omtalt seg selv som hjernen bak terrorangrepene i USA den 11. september 2001.

Foto: Courtesy U.S.News & World Report/Files / Scanpix/Reuters

USAs justisminister Eric Holder vil be om en påstand om dødsstraff mot fem Guantanamo-fanger. De fem knyttes alle til terrorangrepene 11. september 2001.

Guantanamo-fangene anklages for å ha deltatt i planleggingen av de omfattende terrorangrepene mot USA.

SE BILDENE: «9/11»

Dødsstraff

Rettssaken mot den antatte hovedmannen Khalid Sheikh Mohammed og de fire andre fangene vil bli ført ved en føderal domstol i New York, ikke langt fra Ground Zero, kunngjorde Holder fredag.

Han sier han vil be påtalemyndigheten om å legge ned påstand om dødsstraff for alle fem. Justisministeren kunngjorde imidlertid ingen dato for når rettsoppgjøret skal finne sted.

- Jeg er trygg på at domstolene våre er i stand til å gi dem en rettferdig rettssak, slik de har gjort i over 200 år, sier han.

De antatte 11. september-bakmennene vil stå tiltalt i rettssystemet vårt foran en uhildet jury og med veletablerte regler og prosedyrer.

LES OGSÅ: Minnes «9/11» verden over

Guantanamo

Justisminister Holder gjorde det også klart at fem andre Guantanamo-fanger vil få sakene sine ført ved militærtribunaler.

Fredagens kunngjøring er dermed et viktig skritt på veien mot en endelig nedleggelse av den omstridte fangeleiren på Cuba.

USAs president Barack Obama har sagt at han vil stenge Guantanamo-leiren innen 22. januar, men det er ikke ventet at han vil klare det innen fristen. Utfallet av de kommende rettssakene kan bli avgjørende.

- Dette er en merkbar endring i hvordan vi fører krigen mot al-Qaida, sier professor Glenn Sulmasy ved det amerikanske kystvaktakademiet.

Det er utvilsomt overraskende at de fem hjernene bak angrepene på USA skal rettsforfølges i vanlige, åpne, føderale domstoler.

Menneskerettsforkjempere roser avgjørelsen om å føre terrorsaken i en føderal domstol. Men flere republikanere kritiserer avgjørelsen og sier det kan føre til nye angrep å hente de terrormistenkte fra Guantanamo til amerikansk jord.

USAs justisminister Eric Holder

USAs justisminister Eric Holder sier han vil be om at det nedlegges påstand om dødsstraff mot fem Guantanamo-fanger som knyttes til terrorangrepene 11. september 2001.

Foto: Kevin Lamarque / Scanpix/Reuters

Symboltung

Nesten 3.000 mennesker ble drept i angrepene 11. september 2001, og det vil bli en symboltung rettssak som skal gjennomføre ved Ground Zero i New York.

Noen av byens innbyggere liker ikke avgjørelsen om å føre saken på Manhattan, mens andre er lettet over at saken nå kan få en avslutning.

- Jeg mener det er ufølsomt overfor newyorkerne og amerikanerne ettersom vi allerede har vært igjennom så mye på grunn av 11. september-angrepet, sier Lucie Mansuetto (23), som er bekymret for at rettsoppgjøret skal gjøre New York mer utsatt.

Andre mener det kan bli vanskelig å gjennomføre en rettferdig rettssak i New York.

- Hvordan skal vi få satt sammen en jury her? spør 56 år gamle Joe Klein, som tror det ville vært bedre å føre saken for en militær domstol.

Problemer

Et rettsoppgjør i en sivil domstol kan også stille retten overfor problemer knyttet til antiterrortiltakene som ble innført etter 2001-angrepene.

Domstolen i New York må blant annet finne ut hvordan den skal forholde seg til bruken av tortur og harde avhørsmetoder mot fanger i CIA-fangenskap.

Mohammed skal ha blitt utsatt for simulert drukning såkalt waterboarding 183 ganger i 2003 før praksisen ble forbudt.

SISTE NYTT

Siste nytt