Vil ha bevæpnede frivillige med en ukes våpentrening i skolene

Den amerikanske våpenlobbyen la tirsdag frem en 225-siders plan for hvordan den skal sikre landets skoler mot nye massakrer.

Asa Hutchinson

Den republikanske tidligere kongressrepresentanten Asa Hutchinson la frem planen på en pressekonferanse i Washington 2. april.

Foto: Gary Cameron / Reuters

Mark Mattiolli

Mark Mattiolli, som mistet sønnen i skolemassakren i Newtown, Connecticut, før jul var til stede på dagens pressekonferanse og støttet forslagene til NRA.

Foto: Jim WATSON / AFP

Den amerikanske våpenlobbyen NRA har vært under sterkt press siden skolemassakren i Newton, Connecticut, 14. desember i fjor der 20 barn og seks voksne drept.

Organisasjonen var raskt ute og foreslo væpnede vakter på skolene, men de har ikke lagt frem konkrete forslag.

I dag kom de konkrete forslagene på bordet, i form av en 225 siders rapport som en arbeidsgruppe ledet av den tidligere kongressrepresentanten Asa Hutchinson har laget.

Forslaget har fått navnet «The National School Shield», eller «Det nasjonale skoleskjoldet» på norsk.

Det konkrete vi har kommet frem til er at tilstedeværelsen av væpnede sikkerhetsvakter gir et ekstra lag med sikkerhet og minsker responstiden på en måte som er gunstig for den totale sikkerheten, sa Asa Hutchinson på pressekonferansen der rapporten ble lagt frem.

Vil bevæpne frivillige lærere

Tidligere har våpenlobbyen NRA fått kritikk for at forslaget om bevæpnede sikkerhetsvakter på alle skoler i landet vil være for dyrt, ikke minst i et USA som sliter med store budsjettunderskudd.

I rapporten foreslås det derfor å starte opp treningsprogrammer for frivillige blant lærere som kan tenke seg å være væpnede vakter på skolene.

De frivillige skal etter planen gå gjennom en opplæring på 40 til 60 timer før de blir utplassert på skolene.

På spørsmål om alle skoler burde ha væpnede vakter, svarte Hutchinson «ja», men sa at det var et spørsmål om må bestemmes av lokale myndigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barn evakueres fra Sandy Hook Elementary School

Politiet evakuerte barn under skolemassakren som rystet hele USA før jul.

Foto: Shannon Hicks / Ap

Vil endre delstatslover

Hutchinson anslår at det vil koste mellom 800 og 1000 dollar, mellom 4500 og 5800 norske kroner, å lære opp hver av de frivillige.

Han vil ikke sin noe om hvor mange væpnede frivillige det bør være per skole, men sier at det bør være minst én.

Rapporten går også inn for å endre lovene i delstater der det er begrensninger som hindrer trenede ansatte på skolene i å bære våpen.

Vekket sterke reaksjoner

Rapporten ble raskt møtt med sterke reaksjoner, blant annet fra det amerikanske lærerforbundet AFT, som representerer 1,5 millioner lærere.

– Dagens forslag fra NRA er en ond bløff som ikke vil gjøre våre barn og skoler trygge. Det er bare laget for å hjelpe våpenindustrien med å oversvømme landet med flere våpen og store patronmagasiner, sa AFTs president Randi Weingarten.

Også borgerrettighetsgruppen ACLU tar avstand fra forslagen til våpenlobbyen.

– Det er viktig å skape et tillitsforhold mellom elever og lærere, og å væpne lærere er det motsatte av det, sier lederen for Washingtons ACLU-kontor Laura Murphy i en pressemelding.

Over 30.000 mennesker mistet livet i USA i fjor i forbindelse med skytevåpen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.