Klarer ikke stumpe røyken - saksøker tobakkselskapene

Røykere har saksøkt tre tobakksgiganter for over 150 milliarder kroner. 1,8 millioner canadiere som ikke klarer å slutte å røyke er blant dem som ber om erstatning.

Mann røyker i Ontario

En mann røyker i London, Ontario i Canada. Om mannen er med på det omfattende søksmålet, vites ikke.

Foto: GEOFF ROBINS / Afp

Røykere i Canada har anlagt et gruppesøksmål mot de tre tobakksselskapene Imperial Tobacco, JTI-Macdonald og Rothmans Benson and Hedges.

Røykerne mener selskapene har tuklet med nikotininnholdet i sigaretter, i tillegg til å ha holdt tilbake forskning om skadene ved røyking.

Saken er den største av sitt slag som noen gang har blitt behandlet av en canadisk domstol, melder BBC.

Klarer ikke slutte å røyke

Den ene delen av søksmålet er anlagt av til sammen 1,8 millioner innbyggere i Quebec, som hver ber om 10,000 canadiske dollar (i underkant av 60,000 norske kroner) fordi de ikke klarer å slutte å røyke.

Den andre delen består av en egen gruppe på 90,000 personer som har pådratt seg emfysem og ulike former for kreft. Disse krever 105,000 canadiske dollar hver.

Det er ventet at tobakksselskapene kommer til å argumentere med at forbrukerne har blitt advart mot farene ved røyking.

Måtte betale 246 mrd. i USA

Selskapene som såss mot søksmålet er noen av verdens største. Imperial Tobacco Canada er en del av British American Tobacco Group. JTI-Macdonald er det canadiske datterselskapet til Japan Tobacco International. Rohman Benson and Hedges er eid av tobakksgiganten Phillip Morris International.

I en lignende sak i USA måtte tobakksselskaper betale 246 milliarder dollar over 25 år for utgifter til helsetjenester.

I en uttalelse har tobakksselskapene kalt søksmålene «et opportunistisk forsøk på å skaffe seg penger», og sier de ser frem mot å få fortalt «hele historien».

Det har tatt 15 år før søksmålet kom for retten. Saken starter om kort tid i Montreal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt