NRK Meny
Normal

Republikanske presidentkandidater vil gjeninnføre «waterboarding»

Herman Cain er blant republikanerne som vil at torturformen «waterboarding», som simulerer drukning, skal bli tilgjengelig igjen. – Effektiv avhørsmetode, sier Cain.

Maboud Ebrahimzadeh

Demonstranten Maboud Ebrahimzadeh simulerer vanntortur utenfor justisdepartementet i Washington i 2007.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Michelle Bachmann

Michelle Bachmann.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Herman Cain

Herman Cain.

Foto: RICHARD SHIRO / Ap

De republikanske presidentkandidatene Herman Cain og Michelle Bachmann har begge sagt at de er villige til å tillate vanntortur i framtidige avhør – om de blir valgt.

Vanntortur, eller waterboarding, går ut på at man binder personen man avhører til et fast underlag, mens man heller vann over ett tøystykke lagt over pusteåpningene.

Både Bachmann og Cain hevder at «avhørs-teknikken» har gitt USA verdifull informasjon fra terrorist-fanger på Guantanamo-basen.

Det var lørdag natt norsk tid at de republikanske presidentkandidatene møttes til debatt i South Carolina for å diskutere utenrikspolitikk.

– Hvis jeg var president, ville jeg tillatt å bruke waterboarding. Det er meget effektivt, og det har skaffet landet vårt informasjon, sa Bachmann ifølge CBS News.

Cain sier at han ikke anser waterboarding som tortur, og sier det må være opp til militære ledere å avgjøre hva slags type avhørs-metoder de ønsker å bruke for å få tak i informasjonen de trenger. Cain er blitt kjent etter anklagene mot ham om seksuell trakassering.

Kontrollert kvelning

Ifølge leger er waterboarding i praksis en form for kontrollert kvelning. Personen som blir avhørt vil få en følelse som ligner drukningsdøden, uten at vann faktisk kommer inn i lungene.

George W. Bushs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice godkjente allerede i 2002 bruken av tortur under avhør av terrormistenkte Abu Zubaydah.

Bush-administrasjonen argumenterte med at vanntorturen reddet liv siden metoden førte til at viktig informasjon kom ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Abd al-Rahim al-Nashiri

Abd al-Rahim al-Nashiri er en av tre fanger på Guantanamo Bay som CIA har innrømmet at de har brukt vanntortur mot i avhørene. I en lukket høring i 2007 skal al-Nashiri ha fortalt at han innrømmet å stå bak angrepet på «USS Cole» fordi han ble utsatt for tortur.

Foto: HO / Reuters

Bush innrømte også at han godkjente bruk av torturmetoden for å få tak i informasjon fra Khalid Sheikh Mohammed, Al Qaida-medlemmet og hjernen bak 11.september-angrepet.

– Ja, vi utsatte Khalid Sheikh Mohammed for vanntortur. Og jeg hadde gjort det igjen for å redde liv, sa Bush i 2010.

Men Barack Obama bannlyste torturen da han ble valgt til Det hvite hus, og åpnet for å straffeforfølge rådgivere i Bush-administrasjonen.

Khalid Sheik Mohammed

Khalid Sheik Mohammed, hjernen bak 11.september-angrepet, ble utsatt for vanntortur.

Foto: Ap
George W. Bush forteller om bombingen av Afghanistan i 2001

Bush-administrasjonen argumenterte med at vanntorturen reddet liv siden viktig informasjon kom ut.

Foto: HILLERY SMITH GARRISON / AP

Abd al-Rahim al-Nashiri, som er født i Saudi-Arabia, er en av tre fanger på Guantanamo Bay som CIA har innrømmet at man har brukt vanntortur mot i avhør.

CIA-dokumenter som ble frigitt i 2009 viste at Al-Nashiri måtte gjennom avhør med vanntortur opp til flere ganger.

– Undergraver USAs verdier

Men de andre republikanerne under debatten søndag var splittet i synet på om waterboarding vil være et effektivt verktøy.

Eks-Utah-guvernør, Jon Huntsman, sier teknikken svekker USAs posisjon i verden og undergraver landets verdier.

Texas-kongressmannen Ron Paul sier det er ulovlig.

Tidligere Massachusettsguvernør Mitt Romney svarte med at han vil bruke alle midler som er nødvendig for å beskytte USA.

Kandidatene diskuterte utenrikspolitikk under en debatt i South Carolina, noe som avslørte store forskjeller mellom dem.

Flere av republikanerne anklagde Obama for å være for myk mot USAs fiender.

Vanntortur fordømmes som tortur av de fleste nasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner internasjonalt, og har i senere tid også blitt forbudt i USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt