Normal

Vil gjenerobre millionbyen Mosul fra IS

Mellom 20.000 og 25.000 irakiske og kurdiske soldater forbereder seg nå på å gjenerobre millionbyen Mosul fra den ekstreme islamistiske gruppa Den islamske staten (IS), ifølge en amerikansk militærkilde.

Mideast Islamic State Timeline

Irakiske og kurdiske soldater klare til å gjenerobre Mosul fra IS.

Foto: Karim Kadim / Ap

Den militante islamistiske gruppa IS, tok kontroll over millionbyen Mosul i det nordlige Irak i juni fjor. Mosul er Iraks andre største by, og det var Mosuls fall i fjor sommer som for alvor satte IS på det internasjonale kartet.

Islamic State Mosul

IS-styrker inntok Mosul i fjor sommer.

Foto: STR / Ap

Mellom 20.000 og 25.000 irakiske og kurdiske soldater skal være klare til å gjenerobre byen, ifølge en amerikansk militærkilde. Soldatene skal ha blitt trent opp av det amerikanske militæret.

Offensiv om kort tid

Planen er å starte offensiven i månedsskiftet mellom april og mai, ifølge den samme kilden. Personen som ikke er navngitt, sier også at byen med mer enn 1 million innbyggere, nå kontrolleres av mellom 1.000 og 2.000 IS-folk.

Det er uvanlig at USA går ut med så detaljerte opplysninger om planlagte angrep som de gjør nå, forteller NRKs Midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen:

– Det kan bety at den militære aktiviteten er så åpenbar og foregår så oppe i dagen at det ikke er mulig å skjule uansett. Men man skal ikke ta dette nødvendigvis for god fisk heller, sier Mikkelsen.

Han mener utspillet kan være en del av propagandaspillet og den psykologiske krigføringen.

– Det er helt klart også en del av kampen om vestlig og hjemlig opinion. I hvert fall amerikanerne har behov for å vise at de gjør noe. For det sprer seg jo et inntrykk av at krigen de fører så langt har vært lite effektiv.

Mideast Islamic State Timeline

IS-styrker erobret irakiske militærkjøretøy, da de erobret Mosul i fjor.

Foto: Uncredited / Ap

Strategisk viktig by

Mosul er en strategisk veldig viktig by som ligger nord i Irak i krysset mellom de kurdiske områdene, Tyrkia og det arabiske Irak. Det er den viktigste sunnimuslimske byen i tillegg til Bagdad.

I det siste skal det ha vært mye militær aktivitet rundt byen og langs veien som fungerer som forsyningslinje mellom Mosul og byen Raqqa i Syria som er den selverklærte hovedstaden til IS.

Iraks statsminister Haider al-Abadi bekreftet også tidligere denne uka at landets militære styrker "planlegger et angrep mot Mosul". I et intervju med BBC, sa Abadi at han håpet Mosul ville være gjenerobret i løpet av noen måneder uten store tap.

– Jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om at det blir lett å ta denne byen tilbake. Se bare på den syriske byen Kobane, en liten by som ligger i ruiner etter svært lange og harde kamper mellom kurdiske styrker støttet av amerikanske fly som sloss mot IS der, sier Mikkelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt