NRK Meny
Normal

Vil gi Syria 60 dagers frist

En gruppe amerikanske senatorer med Republikaneren John McCain i spissen jobber nå med et alternativt forslag til Syria-krisen.

John McCain og Lindsay Graham (bak) er sammen i Egypt for å mekle.

Den republikanske senatoren John McCain står i spissen for en gruppe senatorer som nå vil legge frem et nytt forslag for FNs sikkerhetsråd.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Gruppen skal ha møttes sent mandag kveld lokal tid, og spikret sammen en plan som innebærer at FNs sikkerhetsråd krever at Syria åpner sine lagre med kjemiske våpen for FN-inspektørene, slik at de kan fjernes og destrueres innen 60 dager.

Hvis de ikke etterkommer dette kravet, mener gruppen av senatorer at Barack Obama skal gis autorisasjon til å angripe landet, melder nyhetsbyrået AP i dag.

Russland vil presentere en plan

Tidligere i dag ble det kjent at syriske myndigheter stiller seg bak det russisk/amerikanske kravet om at landet overgir sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet, men det er foreløpig ikke kommet noen konkrete forslag til hvordan dette i praksis skal gjennomføres.

Ifølge den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er han i tett kontakt med det syriske regimet om en overlevering av de omstridte våpnene.

– Vi regner med å kunne presentere planen vi jobber med snart, og vi er rede til å samarbeide om den med FNs generalsekretær, med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen og med medlemmer av Sikkerhetsrådet, sier Lavrov.

Obama og Putin snakket sammen

Forslaget om at verdenssamfunnet får kontroll over Syrias lagre med kjemiske våpen kom tilsynelatende spontant fra russisk side i går ettermiddag.

Da hadde USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse i London tidligere på dagen sagt at Syria kan unngå et angrep fra amerikansk og internasjonalt hold hvis landet overleverer alle sine våpen, ned til den lille siste bit, slik at de kan ødelegges.

I dag sier en talsmann for Putin at ideen om å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll ble diskutert mellom Putin og Barack Obama på G20-møtet i St. Petersburg i forrige uke, i et kjapt og uoffisielt møte mellom de to presidentene.

Jobber diplomatisk

I dag har også flere andre vestlige land og Den arabiske liga uttalt seg positive til det russisk/amerikanske initiativet.

I dag fortalte stabssjefen ved Det hvite hus til medlemmer av Demokratene at de ønsker å bruke diplomatiske kanaler fremfor å gå til militær konfrontasjon i Syria akkurat nå.

Noe som kan tyde på at amerikanske myndigheter nå jobber på spreng for å få på plass en løsning som ikke innebærer et militært angrep.

I en Kongresshøring i dag sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel at USA må opprettholde trusselen om en militæraksjon mot Syria for å tvinge fram en diplomatisk løsning etter Assad-regimets angivelige bruk av kjemiske våpen i en forstad til Damaskus i slutten av august.

– Vi er alle optimistiske på at dette kan være en reel løsning på krisen, men vi må fortsatt være veldig klar på at dette ikke skal være noen uthalingstaktikk, sier Hagel.

– Vil undertegne konvensjon mot kjemiske våpen

I kveld sier den syriske utenriksministeren Walid al-Moallem at landet vil slutte seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr kjemiske våpen.

Han sa tidligere på dagen at Syria også vil gå med på den russiske planen om å overgi landets kjemiske våpen til internasjonal kontroll, og på den måten unngå et amerikanskledet angrep.

Syria er en av bare fem nasjoner som ikke har undertegnet konvensjonen fra 1997.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt