NRK Meny
Normal

Vil gi indiske kvinner voldtektsklokke

Myndighetene i India utvikler et GPS-armbåndsur som varsler politiet og filmer voldtektsforsøk.

Indisk kvinne venter på bussen

Indiske kvinner har begynt å bære kniv for å beskytte seg mot overfallsmenn. Nå jobber myndighetene med en klokke som skal skape mer trygghet.

Foto: MANSI THAPLIYAL / Reuters

Etter at en kvinne ble brutalt gjengvoldtatt på en buss i Delhi i India i desember i fjor, har fokuset på kvinners sikkerhet i landet tiltatt.

Den 23 år gamle kvinnen døde av skadene hun ble påført under voldtekten, og etter flere voldelige demonstrasjoner i landet, gikk statsminister Manmohan Singh ut og lovet at myndighetene ville gjøre mer for å beskytte landets kvinner .

Men senest 13. januar i år var det en ny gjengvoldtekt på en buss i landsbyen Pathankot. Seks menn, deriblant sjåføren og konduktøren, overfalt og voldtok en 29 år gammel kvinne .

Filmer voldtekten

Mange indiske kvinner har tatt skjeen i egen hånd og meldt seg på selvforsvarskurs eller søkt om våpenlisens .

Et ytterliggående høyreparti vakte reaksjoner da de i forrige uke begynte å dele ut kniver til kvinner så de kunne forsvare seg.

Nå har myndighetene begynt arbeidet med utviklingen av avansert armbåndsur som er et kombinert sporingsverktøy, voldsalarm og videokamera.

Når en kvinne kommer opp i en truende situasjon, skal hun kunne utløse alarmen på armbåndsuret. Da sender klokka en tekstmelding til nærmeste politistasjon og familiemedlemmer med kvinnens posisjon.

I tillegg begynner armbåndsuret å videofilme situasjonen, for å sikre bevis.

Prototype før sommeren

Indias minister for informasjonsteknologi Kapil Sibal presenterte oppfinnelsen på et møte i forrige uke.

Ifølge Sibal håper myndighetene å ha ferdig en prototype av armbåndsuret i løpet av første halvår, og er på jakt etter samarbeidspartnere til produksjonen.

Det statlige elektronikkselskapet ITI har ifølge Wall Street Journal allerede meldt sin interesse for nyvinningen.

Etter planen skal klokken produseres i to utgaver, med en pris på mellom 120 og 300 kroner.

Tviler på effekten

Kritikerne til forslaget synes tanken er god, men tviler på at politiet vil komme løpende når de får et sms-varsel om en mulig voldtekt.

– Jeg tror ikke dette vil utgjøre noen forskjell i håndteringen av voldtektssaker, sier kvinnerettsaktivisten Sehba Farooqui til avisen.

I kjølvannet av voldtektssaken i desember ble det også opprettet et nødnummer hvor kvinner kunne få direkte kontakt med politipatruljer i nærheten.

Men denne tjenesten har fått kritikk for tekniske problemer, og fordi mange samtaler ikke blir fanget opp fordi personen i andre enden har somlet med å plukke opp røret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt