Hopp til innhold

Vil fryse Kim Jong-uns midler og gi ham globalt innreiseforbud

USA vil fryse alle midler Nord-Koreas president Kim Jong-un skulle ha i utlandet, gi ham globalt innreiseforbud, ramme landets tekstilindustri, innføre oljeembargo og nekte nordkoreanere som arbeider som gjestearbeidere i andre land lønn.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un besøker arbeideravdelingen til Kim Jong Suk Pyongyang tekstilfabrikk

Nord-Koreas leder Kim Jong UN besøkte i 2014 arbeiderinternatet til Kim Jong Suk Pyongyang-tekstilfabrikk. USA foreslår nå sanksjoner nettopp mot tekstilindustrien.

Foto: Kcna / Reuters

Listen over forslag til nye sanksjoner mot Nord-Korea ble sendt fra den amerikanske delegasjonen til de andre medlemmene av FNs sikkerhetsråd i går.

Hensikten er å presse Nord-Korea til å oppgi sitt atom- og rakettprogram.

Det har ikke det nordkoreanske regimet noen planer om å gjøre, ifølge Russlands president Vladimir Putin.

Økonomimøte med atomtema

Han er vert for et russisk-asiatisk toppmøte i den russiske byen Vladivostok, som ligger nær Japanhavet.

Selv om temaet er økonomisk samarbeid, har Nord-Korea og atomspørsmålet så langt dominert, ikke minst på grunn av den kjernefysiske prøvesprengingen og prøveoppskytingen av en langtrekkende rakett som er gjennomført den siste tiden.

Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in har tatt til orde for utvidede sanksjoner, i håp om å presse nabolandet inn i et annet mønster. Begge støtter det amerikanske forslaget som nå ligger på bordet.

Nordkoreanske arbeidere på Kim Jung Suk silkefabrikk i Pyongyang

Nordkoreanske arbeidere på Kim Jung Suk-silkefabrikk i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Kcna / Reuters

«Sanksjoner vil virke motsatt»

Nord-Korea har også en delegasjon på toppmøtet, som er i dialog med sine russiske verter.

Den russiske presidenten formidlet i dag at nordkoreanerne anser det omstridte atom- og rakettprogrammet som selvforsvar, og at landet ikke har noen intensjoner om å stanse det.

Putin sier han forstår at det nordkoreanske regimet frykter hva som kan skje, om landet går med på å fryse atomprogrammet.

Litt senere kom det en uttalelse fra Nord-Korea hvor det heter at «nye sanksjoner vil føre til de trapper opp atomprogrammet».

EU med egne sanksjoner

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at hvis verdenssamfunnet ikke blir med på nye straffetiltak mot det nordkoreanske regimet, så er EU rede til å innføre sine egne. Mogherini har bedt EUs utenriksministre, som er samlet i Tallinn i Estland, om å diskutere dette.

President Vladimir Putin gjentok i dag at sanksjoner ikke hjelper, og at det må løses gjennom dialog og diplomati. Han tror ikke den nåværende krisen ender med bruk av atomvåpen.

Russland har nordkoreanske gjestearbeidere som arbeider på store utbyggingsprosjekter i forbindelse med fotball-VM, og som dermed vil bli rammet hvis USA gehør for sine forslag. Landet eksporterer også olje til Nord-Korea, de gir matvarehjelp og har rustet opp jernbanen mellom de to landene.

Sør-Koreas president Moon Jae-in bad i går Russland støtte stans i oljeleveransene til nabolandet, men Putin avviste dette, med begrunnelsen at det vil ramme sivile mer enn lederskapet.

Kina beveger seg

Derimot signaliserer Kina at de er rede til å støtte nye straffetiltak, uten at de spesifikt nevner de amerikanske sanksjonsforslagene. Kina er Nord-Koreas største handelspartner. 92 prosent av Nord-Koreas import og eksport går til Kina.

– Gitt den nye utviklingen på Koreahalvøya, så er vi enige i at FNs sikkerhetsråd bør svare med nye, nødvendige tiltak. Men sanksjoner og press er kun halve løsningen, den andre halvdelen er dialog, sa landets utenriksminister Wang Yi på en pressekonferanse i Beijing.

Kina kan, som fast medlem av Sikkerhetsrådet, legge ned veto mot forslag landet er imot. En talsmann for utenriksdepartementet sa i etterkant av pressekonferansen at Kina vil søke enighet i FN.

SISTE NYTT

Siste nytt