Tårevåt gjenforening med barna i Iran

Mødrene til tre unge, amerikanere som sitter fengsla i Iran, ble i dag gjenforent med barna sine.

Video Tårevåt gjenforening med barna i Iran

Sarah Shourd (31), hennes kjæreste Shane Bauer (27) og deres felles venn Josh Fattal (27) ble tatt til fange og beskyldt for spionasje under en haiketur i Nord-Iraks Kurdistan-region i fjor sommer.

I dag ankom mødrene deres Iran. Planen er få frisatt barna, og ta dem med hjem til USA.

De har vært spente helt siden de fikk innvilga ei ukes visum i Iran. I bagasjen har de pakka brev fra venner i USA, bilder av kjente og kjære og tomme skrivebøker slik at de kan skrive ned det de opplever.

Etter ti måneder i fengsel var gjensynsgleden stor da de tre endelig ble gjenforent med mødrene sine.

– Vær så snill og la dem gå

Nora Shourd, Cindy Hickey og Laura Fattal kasta armene i været og omfavna barna sine da de kom til Esteghlal Hotell i Nord-Tehran. Flere av dem greide ikke å holde tårene tilbake.

Sarah, Shane og Josh var kledd i dongeribukser og t-skjorter. Sarah måtte, i likhet med mødrene, ha på seg et sjal over hodet. I Iran må nemlig alle kvinner følge de muslimske kleskodene, uavhengig av hvilken religion og nasjonalitet du tilhører.

– Vi har etterspurt deres frihet, men jeg vet ikke hva som vil skje, sa Shanes mor, Cindi Hickey, etter det følelsesladde møtet, ifølge AFP.

Hickey sier at de fremdeles ikke har fått respons på forespørselen om et møte med iranske myndigheter. Myndighetene har heller ikke gitt tegn på at de kommer til å løslate amerikanerne. Besøket blir likevel sett på som et gjennombrudd i saken.

– Vær så snill å la dem gå. Det vil bli en fin gest å la verden se Iran utføre en humanitær handling, sier hun videre.

Tårevått møte

Etter to timer inne på hotellet, kom mødrene ut hånd i hånd med barna. De sier at de blir tatt godt vare på i fengslet, men Sarah innrømmer at det tar på å være så mye alene.

– De er sammen, men jeg er alene, sa hun, og viste til at de to guttene får bo sammen.

Men selv de savner familie og venner hjemme, er de tre enige om at behandlinga i fengslet er god.

– Vi får god mat, medisinsk oppfølging og lesestoff. Det har også vært godt å få brev hjemmefra, sier Sarah.

Shane forteller at han har god kontakt med vaktene som jobber i fengslet, og at han har fått flere gode bøker å lese mens han har sittet inne. Josh var mest opptatt av møtet med mora.

– Jeg er veldig glad for å få se mamma igjen, sa han til de frammøtte journalistene.

Har ikke snakka med advokat

Sarah sier at hun ikke aner hvilke anklager som er retta mot dem, og at hun ennå ikke har fått snakka med sin advokat, Masoud Shafi.

Shafi sier til AFP at han håper å møte trioen for første gang i morgen, men at han ikke har hatt anledning til å lese saksdokumentene. Han kan derfor ikke bekrefte om de tre er beskyldt for spionasje i anklagen.

– Jeg fikk høre av retten at de er anklaga for illegalt opphold. Ingen har sagt noe om spionasjeanklager, sier Shafi til AFP.

På onsdag kom etterretningsminister Heydar Moslehi med nye anklager om spionasje mot de tre amerikanerne. Han holder imidlertid fast på at de tre får god behandling i fenslet.

– Til tross for at er spioner og har kommet til Iran på ulovlig vis, blir de behandla etter religiøse regler og på en humanitær måte, sier han til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt