NRK Meny
Normal

Russlands sikkerhetstjeneste sier «njet» til Skype, Hotmail og Gmail

Russlands sikkerhetstjeneste ønsker å gjøre Skype, Hotmail og Gmail forbudt. De sier at «ukontrollert bruk» kan skape problemer for den nasjonale sikkerheten.

US-IT-COMPANY-TELECOM-INTERNET-SKYPE

Den russiske sikkerhetstjenesten ønsker å begrense mulighetene til å ta i bruk nettkommunikasjonskanalen Skype.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

– Ukontrollert bruk av disse tjenestene kan være en stor trussel mot russisk sikkerhet, sier en representant fra den føderale sikkerhetstjenesten (FSB), ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den eventuelle planen om å forby nettstedene skjer på bakgrunn av et cyberangrep denne uken, som forkrøplet LiveJournal, Russlands største avis og sosiale nettverk.

Lettere å kontrollere opposisjonen

Ryktene spredde seg etterpå om at den nasjonale sikkerhetstjenesten var involvert.

Det kommer ikke fram hvorfor FSB ønsker å gjøre dette nå, men Russland er ikke det første landet til å reise mistanke rundt påliteligheten til servere som ligger utenfor landegrensene.

En begrensning i bruken av Internett vil imidlertid gjøre det lettere for sikkerhetstjenesten å kontrolle demonstrasjoner mobilisert gjennom sosiale medier, som blant annet har blitt utløst i Midtøsten.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret over at russiske medier er altfor regimevennlige, og det frie internettet er en av få kanaler hvor regimekritikk kan få frie kår.

Russlands kommunikasjonsminister, Igor Shcygolev, sier imidlertid at et slikt forbud ikke vil bli iverksatt.

Frykter økende nettkontroll

USA frykter i en ny rapport om menneskerettigheter at en ny tendens skal få større globalt fotfeste - nemlig at flere land prøver å kontrollere internett.

Utenriksminister Hillary Clinton sier at en begrensning av internett er brudd på fundamentale rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, ifølge Aftenposten.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt