Vil forby fattige å bruke sosialhjelp på skalldyr

I flere amerikanske delstater foreslår Republikanerne å innføre regler for hvordan fattige sosialhjelpsmottakere kan bruke støtten de får fra det offentlige.

Faksimile av lovforslag

Faksimile av lovforslaget som tar sikte på å regulere hva slags mat mottagere av sosialhjelp skal kunne kjøpe.

Foto: Faksimile

I delstaten Wisconsin har Representantenes hus vedtatt en lov som regulerer hvordan sosialhjelpsmottakere kan bruke støtten de mottar. Loven regulerer i detalj hva som er tillatt og hva som ikke er lov å bruke støtten på.

Politikerne har vedtatt en liste over godkjent mat som sosialhjelpsmottakere må bruke minst 67 prosent støtten på. På den listen står blant annet kjøtt fra storfe, kylling og gris, samt fisk og poteter.

Scott Walker

Scott Walker er guvernør i Wisconsin og er ventet å prøve å bli nominert som republikanernes presidentkandidat ved valget neste år.

Foto: Rick Wilking / REUTERS

Samtidig gir loven klare regler på hva det ikke er tillatt å bruke noe av sosialstøtten sin på.

Loven vil blant annet forby dem å bruke støtte på «krabber, hummer, reker eller noen andre former for skalldyr».

Republikanerne argumenterer med at sosialhjelp ikke skal brukes på usunn mat, m

– Med hjelp fra myndighetene følger det også ansvar, sa den republikanske lederen av Representantenes hus i Wisconsin, Robin Vos, før debatten om loven, ifølge Star Tribune.

Krever dyrt dataprogram

Handelsstanden i Wisconsin har reagert på lovforslaget fordi de frykter at de må installere nye dataprogrammer for å overvåke hva sosialhjelpsmottakere handler.

Det nye dataprogrammet er anslått å koste 55 millioner dollar, eller over 400 millioner norske kroner.

Drøyt 850.000 mennesker mottar sosialhjelp i Wisconsin mens tallet for hele USA er 46 millioner. I gjennomsnitt mottar de 125 dollar – drøyt 900 kroner – i måneden.

For at loven skal tre i kraft må også Senatet i Wisconsin vedta den. Der har republikanerne 19 senatorer mens demokratene har 14.

Flere delstater strammer inn

Wisconsin er bare den siste av flere delstater der republikanerne vil stramme inn på hva sosialhjelpsmottakere bruker støtten til:

  • I delstaten Missouri vil republikanerne forby bruk av sosialstøtte til biff og skalldyr, skriver Washington Post.
  • I delstaten Kansas underskrev guvernør Sam Brownback i april en lov som forbyr folk å bruke sosialstønad til å gå på kino, besøke svømmehaller, gamble eller få seg tatoveringer.

Professor Mark Rank ved Washington University har skrevet boken «Living on the Edge: The Realities of Welfare in America» om sosialhjelp i USA.

Han mener at forslagene fra republikanerne ikke handler om å stoppe misbruk av sosialhjelp.

– Mer enn noen handler det om å kontrollere folk. Vi bør behandle folk som er fattige på samme måte som vi behandler andre mennesker, sier Mark Rank til Washington Post.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt