NRK Meny
Normal

Danske politikere vil forby bilder av lettkledde barn

Bilder av lettkledde barn i seksuelle stillinger er fortsatt lovlig i Danmark. Nå tar flere partier til orde for å forby det de karakteriserer som «svineri».

Mens rene overgrepsbilder av barn er forbudt i Danmark, har flere nettsider benyttet seg av smutthullet i lovgivningen.

Såkalt «barneerotikk», hvor nesten nakne barn poserer i seksuelle stillinger, er fortsatt lovlig i Danmark.

Så lenge nettsidene omtaler bildene som kunstneriske, og barna ikke er avbildet nakne, opererer de på riktig side av loven. Noen av nettsidene framstiller seg også som modellsider.

– Ekkelt svineri

Flere politiske partier i Folketinget tar nå til orde for å likestille denne typen bilder med overgrepsbilder av barn, skriver Jyllandsposten.

– Det er noe svineri som er forferdelig å se på. Barn skal ikke stå modell for de ydmykelsene som foregår på disse hjemmesidene, sier leder av Folketingets rettsutvalg Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Også Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti krever en lovendring.

– Det er ingen tvil om hvem disse hjemmesidene henvender seg til. Det er så ekkelt og noe vi bør se på omgående, sier Socialdemokraternas justispolitiske talskvinne Karen Hækkerup til avisen.

Gjennomgang av straffeloven

Det danske justisdepartementet er i gang med å utarbeide en ny nasjonal strategi for bekjempelse av overgrepsbilder av barn.

Justisminister Lars Barfoed sier de i prosessen også vil se nærmere på problemstillingen opposisjonspartiene tar opp.

– Når det gjelder barneerotikk har jeg forsikret meg om at Straffelovrådet ser på dette spørsmålet når de nå skal gjennomgå straffelovens bestemmelser om seksualforbrytelser, sier Barfoed til avisen.

Gråsoneproblematikk

Her til lands definerer Kripos barnepornografi på denne måten:

«Det er ikke noe krav at barnet er involvert i kjønnslig aktivitet, også såkalte poseringsbilder kan rammes dersom innholdet "er egnet til å gi seksuelle assosiasjoner". Således er det heller ikke noe uttalt krav om at barnet er nakent.»

Likevel er det foreløpig ikke rettspraksis i Norge når det gjelder utfordrende bilder av påkledde barn,

– Loven omfatter seksualisering av barn. Bilder som ikke fokuserer på kjønnsorganer eller bilder hvor barna er litt kledd, vil nok falle utenfor. Men rettspraksisen kan tøyes over tid dersom vi ser at dette sprer om seg, sier seniorrådgiver Lise Lehrmann i Lovavdelingen i Justisdepartementet til NRK.

Rådgiver i Redd Barna Kaja Hegg sier det ikke er noe galt i å avfotografere barn i badetøy i en ordinær sammenheng.

– Men det som er helt ordinære bilder i en sammenheng, kan bli noe helt annet i en annen sammenheng. Man må se på spredningen, og om bildet settes inn i overgrepssammenheng. Det er dette som skaper noe av gråsoneproblematikken, sier Hegg til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt