NRK Meny
Normal

Vil forby «vestlig» hundehold

En høytstående iransk prest har kunngjort at hunder er «urene» og ikke burde holdes som kjæledyr. Målet er å motvirke at flere iranere skal holde hunder slik det gjøres i Vesten.

Hunde-eier i Teheran, Iran

Denne hundeeieren i Teheran lar hunden danse i bilen. Nå blir det slutt på den slags.

Foto: Ben Curtis / AP

Hunder regnes som «urene» etter islamsk tradisjon, men selv om det er ganske uvanlig i Iran holder noen få personer hunder som kjæledyr.

– Hodeløs etterligning av Vesten

Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad erter på seg konservative muslimer.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Ved å utstede en fatwa - en religiøs bestemmelse - har storayatollah Naser Makarem Shirazi sendt ut en klar beskjed om at denne trenden må stanse, skriver nyhetsbyrået Reuters

– Vennskap med hunder er en hodeløs etterligning av Vesten, siteres han på i avisen Javan.

– Det er mange i Vesten som elsker hundene sine høyere enn sine koner og barn.

Vakthunder og gjeterhunder regnes som akseptabelt etter islamsk lov, men iranere som har hunder i bilen eller som lufter dem i offentlige parker, kan bli bøtelagt av politiet.

– Koranen forbyr ikke eksplisitt kontakt med hunder, sier Shirazi, men mener likevel det er slik i den islamske tradisjonen.

Presidenten erter på seg konservative

Tolkning av religiøse regler omkring personlig adferd er en evig kilde til debatt og potensielle konflikter i Iran, som har vært en islamsk republikk siden revolusjonen i 1979.

Ahmad Jannati

Storayatollah Ahmad Jannati er uenig med presidenten når det gjelder å vise hår.

Foto: Vahid Salemi / Ap

I et TV-sendt intervju i forrige uke uttalte president Mahmoud Ahmadinejad seg om hvorvidt kvinner burde dekke til håret sitt eller ikke. Ahmadinejad mener at det er greit å vise hår, og at disse kvinnene ikke burde bli plaget av politiet.

Men moralpolitiet slår hvert år ned på kvinner som viser noen hårstrå utenfor hijaben.

Ahmadinejads overraskende liberale holdning ble raskt fordømt av konservative muslimer, både politikere og prester. I en sjelden kritikk av presidenten sa storayatollah Ahmad Jannati til sin menighet under fredagsbønnen, at han skulle ønske Ahmadinejad «ikke hadde sagt det han sa om hijaben».

– Vi sliter med mange problemer av økonomisk og politisk art, men moral og etisk sikkerhet er blant de viktige temaene vi ikke må overse, sa Jannati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt