NRK Meny
Normal

Vil ekskludere Berlusconi

En komité i det italienske senatet går inn for at Silvio Berlusconi utestenges fra nasjonalforsamlingen.

Berlusconi i Senatet 19. juli

Berlusconi kan være på vei ut av italiensk politikk. Fredag ble gikk en komitee i senatat inn for at Berlusconi skal utestenges

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Anbefalingen kommer som følge av at Berlusconi er dømt for skattesvindel.

– Komiteen vil anbefale at valget av senator Berlusconis er ugyldig, sier lederen av komiteen Dario Stefano.

Avgjørelsen fredag er det første formelle skritt mot det som kan bli slutten på Berlusconis politiske karriere. I midten av oktober er det ventet at hele senatet vil ta stilling til ekskluderingen

Det har vært en vanskelig uke for Berlusconi, som onsdag måtte gi opp forsøket på å velte regjeringen.

Den sentrumsorienterte statsministeren Enrico Letta måtte gå til nasjonalforsamlingen og be om et tillitsvotum etter at Berlusconis parti PdL trakk sine fem ministre fra koalisjonen.

Men etter en hard tautrekking innad i partiet ble det klart at flere av den tidligere statsministerens partifeller sto klare til å bryte med Berlusconi og stemme for Letta.

Dermed måtte Berlusconi gjøre kuvending og gi Letta sin støtte. Nå risikerer han at flere av partiets ministre bryter ut av partiet, danner en egen gruppe og blir stående i koalisjonen med Letta.

Likvidering

Berlusconi selv kaller prosessen med å kaste ham ut av senatet for en politisk likvidering. Ekskluderingsprosessen er satt i gang som følge av en dom om skattesvindel, som trolig også innebærer et år i husarrest eller i samfunnstjeneste.

– Dette er en politisk dom uten noe som helst grunnlag, sier mediemogulen selv.

– Dette er resultatet av en nøye uttenkt plan om å fjerne lederen for sentrum-høyre, fremholder Berlusconi ifølge Reuters.

Dagen før senatskomiteen skulle legge løpet for hans videre politiske liv, spøkte han om muligheten for «å hvile litt».

Jerngrep

Berlusconi har dominert italiensk politikk i en årrekke, men hans plutselige U-sving i tillitsvoteringen viser at han ikke lenger har noe jerngrep om partiet sitt, mener professor James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma.

Han tror Berlusconi prøvde å gjenvinne kontrollen og stanse en splittelse av partiet ved å gi opp forsøket på å velte regjeringen.

– I virkeligheten har han bare dekket over en stor rift, og papiret kommer til å revne om noen dager eller uker, skriver Walston i en kommentar for BBC.

Det er likevel for tidlig å avskrive Berlusconi i italiensk politikk, påpeker han. Berlusconi har fortsatt lojale støttespillere og en enorm formue i ryggen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt