Hopp til innhold

Vil dyppe atomubåt under vann

Atomubåten som torsdag begynte å brenne da den lå i dokk for reparasjoner i Murmansk, vil bli dyppet under vann for å forhindre at brannen blusser opp igjen.

Video Atomdrevet ubåt i brann i Russland

Da det begynte å brenne i den nesten 20.000 tonn tunge og 167 meter lange atomdrevne ubåten Yekaterinburg, sto flammene over ti meter opp i luften , ifølge vitner på stedet. På de levende bildene fra en lokal TV-stasjon kan man se kraftig røykutvikling.

Ingen personer rapporteres fra offisielt hold å ha kommet til skade, men Lifenews.ru skriver at minst ni personer er skadet og sendt til sykehus. Det spekuleres i at opp mot 20 mennesker er skadet i brannen.

En stund kom det også motstridende meldinger om hva som faktisk brant. Noen meldinger hevdet at det var rundt ubåten, noen inne i ubåten og noen hevdet at det var brann på selve Rosljakovo-havnen der ubåten lå til reparasjon. TV-fotografene måtte etter hvert trekke seg unna havnen der brannen pågikk.

Dyppes under vann i dokk

Det kom lenge forvirrende opplysninger fra Russland om hva som skjedde, og lokale myndigheter sa i begynnelsen ingen ting. Da opplysninger endelig kom, var det til lite trøst for innbyggerne i området. En ordfører uttalte blant annet at «Det er ingen fare. Foreløpig.»

Rosljakovo-havnen, ikke langt unna grensen mot Norge, er en av Russlands viktigste militærhavner. Ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti ble brannen om bord i ubåten slukket etter fem timer.

Sent torsdag kveld kommer det meldinger om at ubåten vil bli dyppet under vann inne i den flytende reparasjonsdokken før den igjen tas opp for å fortsette reparasjonene. Dette skal gjøres for å unngå at brannen blusser opp igjen, sier talsmann Igor Konashenkov i det russiske forsvarsdepartementet.

Brann om bord i atomubåten Yekaterinburg

Flammene sto ti meter opp i luften da det brant ved ubåten Yekaterinburg.

Foto: EVN

Alle våpen fjernet fra ubåten

Ifølge Konashenkov var alle kjernefysiske og konvensjonelle våpen og konvensjonelle om bord i ubåten Yekaterinburg fjernet før den kom til reparasjonsområdet. Ubåtens to reaktorer skal også ha blitt stanset før den kom til havn. Konashenkov sier også at det ikke er fare for at brannen skal spre seg til innsiden av ubåten. Det skal derfor ikke være fare for stråling.

Det er ikke kjent hvordan brannen brøt ut, men en talsmann for det russiske militæret sier til Ria Novosti at det er satt i gang etterforskning for å finne ut av «den uvørne ødeleggelsen eller skaden på militær eiendom».

Ifølge nyhetsbyrået AFP brøt brannen ut på et stillas bygget av tre. Brannen skal så ha spredt seg til skroget på ubåten. De fleste moderne ubåter har gummi på utsiden, noe som gjør at de bråker mindre og gjør dem vanskeligere å oppdage for fienden. Ifølge russiske medier dyppes ubåten også under vann for å begrense brannen i trestillasene rundt skroget.

Store slukningsmannskaper deltok i arbeidet med å få kontroll over brannen. Det ble også brukt et helikopter som kastet tonnevis med vann over ubåten.

Yekaterinburg er en ubåt av typen Delta IV og ble satt i drift av det tidligere Sovjet i 1985. Ubåten kan bære 16 interkontinentale ballistiske raketter, ifølge beskrivelser i den russiske pressen. Det er ifølge AFP antatt at Russland har seks slike Delta IV-ubåter, som skal utgjøre ryggraden i landets kjernefysiske forsvar til havs.

Yekaterinburg

Yekaterinburg ved Gadzhiyevo i Murmansk tidligere i år.

Foto: Roustem Adagamov / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt