Hopp til innhold

Vil diskutere ny gresk regjering søndag

Hellas' statsminister kaller allerede søndag inn til uformelle samtaler om en samlingsregjering, sier en anonym regjeringskilde.

Hellas

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou var lørdag i samtaler med president Karolos Papoulias om dannelse om en ny samlingsregjering i landet.

Foto: STRINGER / Reuters

To ferske meningsmålinger viser at statsminister Giorgos Papandreou har folket med seg når han går inn for å danne samlingsregjering heller enn å skrive ut nyvalg med en gang.

En måling gjennomført av avisa Proto Thema viser at 52 prosent av grekerne støtter Papandreous plan, mens 36 prosent vil ha nyvalg, slik opposisjonen krever.

En annen måling i avisa Ethnos viser at 45 prosent er for samlingsregjering, mens 41,7 prosent vil ha nyvalg.

Ifølge en ikke navngitt kilde i regjeringen som nyhetsbyrået Reuters siterer, vil Papandreou allerede søndag starte uformelle samtaler om mulighetene for en samlingsregjering.

Statsministeren unngikk å bli ydmyket under tillitsavstemningen i nasjonalforsamlingen fredag kveld. Men han står nå overfor stor utfordring med å danne en ny samlingsregjering.

Papandreou åpner for å trekke seg som regjeringssjef. Han orienterte lørdag presidenten om sine planer, men leverte ikke sin avskjedssøknad.

Presidenten kommer til å kalle sammen alle partilederne «så snart som mulig», het det fra regjeringstalsmann Ilias Mossialos lørdag kveld.

– Problem

Forhandlingene om koalisjonsregjeringen blir vanskelige siden det største opposisjonspartiet ikke vil delta, ifølge Giorgos Sotirelis, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Aten.

– Det vil være et problem om ikke Nytt demokrati blir med, men det kan likevel bli en sterk regjering, sier Sotirelis til NTB.

– Papandreou bærer et enormt ansvar. Den eneste løsningen er valg med en gang, sier partileder Antonis Samaras i Nytt demokrati.

Han ønsker valg så raskt som mulig, fordi det trolig vil gi partiet størst oppslutning.
Statsministeren og finansminister Evangelos Venizelos sier valget bør avholdes i februar, etter at EUs krisepakke er vedtatt og satt i verk.

Vedtatt i desember?

– Vi kan ha valg om to-tre måneder. Den tiden trenger Hellas. Og så lenge EUs krisepakke blir vedtatt, er ikke det noe problem, sier veteranen Tilemahos Hitiris, som leder regjeringspartiet PASOKs gruppe i nasjonalforsamlingen, til NTB.

Han sier krisepakken trolig ikke blir vedtatt før i desember, etter at den nye overgangsregjeringen er på plass.

Spekulasjonene gikk lørdag høyt om hvem som kommer til å lede koalisjonsregjeringen. Finansminister Venizelos er et av de heteste navnene, Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), et annet.

Hitiris hevder overgangsregjeringen vil bli ledet av en teknokrat.

Advarer

Nytt demokrati sier partiet stiller seg bak EUs krisepakke, men enkelte eksperter advarer mot partilederen Samaras.

Sjef for den økonomiske tenketanken Re-Define, Sony Kapoor, karakteriserer Samaras som svært nasjonalistisk og uansvarlig.

– Han har kommet med løfter han umulig kan innfri, sier Kapoor til NTB.

Den neste utbetalingen av lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EUs første redningspakke fra i fjor er satt på vent fordi Hellas ikke har godkjent EUs kriseplan fra i forrige uke.

Den greske regjeringen sier den har penger til midten av desember. Etter det vil lønninger og pensjoner ikke kunne bli utbetalt uten ferske midler.

– Ingen løsning

Usikkerheten rundt den nå avblåste folkeavstemning om EUs ferske krisepakke er nå ryddet av bordet. Pakken vil nå høyst trolig bli vedtatt. Men det er likevel et stort spørsmålstegn knyttet til gjennomføringen av de smertefulle sparetiltakene. Og motstanden i befolkningen er overveldende.

– Fra et markedsperspektiv er de siste dagers utvikling positiv. Men det vil ikke ta veldig lenge før finansmarkedene skjønner at dette bare forskyver problemet, det er ingen løsning, sier seniorøkonom Carsten Brzeski i banken ING til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt