Hopp til innhold

Vil bytte ut epost med skrivemaskiner

Tyske politikere vurderer å ta i bruk manuelle skrivemaskiner for å unngå overvåking etter NSA-skandalen, sier lederen for granskingskommisjonen i Tyskland.

Den amerikanske ambassaden og Riksdagen i Berlin

Den amerikanske ambassaden ligger like ved Riksdagen i Berlin, der tyske politikere skal ha blitt mindre villige til å bruke telefon og epost etter avlyttingsskandalen.

Foto: Michael Sohn / Ap

I oktober i fjor ble det kjent at USA avlyttet telefonene til en rekke statsledere, deriblant Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

I forrige uke ble CIAs representant i Tyskland kastet ut av landet, og natt til onsdag hadde Barack Obama og Angela Merkel sin første private samtale siden lekkasjene dukket opp.

Angela Merkel

Angela Merkel var opprørt da hun fikk vite om NSAs overvåking.

Foto: AXEL SCHMIDT / Reuters
Patrick Sensburg

Patrick Sensburg leder kommisjonen som skal granske NSAs aktivitet i Tyskland.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået AP snakket de sammen på telefon i forbindelse med det kommende EU-møtet i Brussel, der temaet er sanksjoner mot Russland.

Forholdet mellom de to har vært kjølig siden NSAs avlyttingspraksis ble kjent.

Les: Dette har Snowden avslørt
Les: Tyskland kastar ut amerikansk diplomat

– Ingen spøk

Samtidig forteller Patrick Sensburg, som leder Forbundsdagens granskning av NSAs aktivitet i Tyskland, at han og kollegene hans vurderer å slutte helt med å skrive eposter.

Sensburg ble i et intervju med Morgenmagazin spurt om han dermed vurderte å gå over til å bruke skrivemaskiner.

– Det har vi faktisk vurdert. Og da blir det heller ikke elektroniske modeller. Det er ingen spøk, sa Sensburg ifølge The Guardian.

Les: Tyskland etterforsker avlytting av Merkel

Den russiske sikkerhetstjenesten FSO gikk i fjor til innkjøp av 20 manuelle skrivemaskiner av samme grunn.

Unngår telefon og epost

Det er imidlertid lite trolig at resten av politikerne i Tyskland går med på å bytte ut datamaskinene sine med gammeldagse skrivemaskiner.

«Jeg vil heller legge ned hele etterretningstjenesten enn å bruke skrivemaskiner og brenne alle notater etter at jeg har lest dem,» skriver opposisjonspolitikeren Martina Renner på Twitter.

Sosialdemokraten Christian Flisek kaller forslaget «absurd».

– Dette forslaget om skrivemaskiner får arbeidet vårt til å høres helt latterlig ut, sier han til Der Spiegel.

Ifølge Die Welt holder politikerne seg likevel unna teknologi i større grad enn før, og møtes heller ansikt til ansikt enn å bruke telefon og epost.

Kaffe, lunsj og spaserturer i parken blir stadig mer vanlig, skriver avisen.

Les også: Schröder: – USA uten respekt for Tyskland
Les også: Merkel ønsker seg «europeisk internett»

Spiller Grieg for å unngå avlytting

CIAs representant ble bedt om å forlate Tyskland etter at en ansatt i den tyske etterretningsorganisasjonen BND tilsto å ha gitt konfidensielle dokumenter til amerikanske Secret Service.

Tyske myndigheter undersøker nå om CIA aktivt har forsøkt å overvåke granskningskommisjonen.

– I motsetning til andre kommisjoner etterforsker vi en pågående situasjon. Etterretningsaktiviteter pågår fortsatt, sier Sensburg.

Kommisjonen har også tatt sine forholdsregler.

Ifølge Suddeutsche Zeitung må alle medlemmene legge fra seg mobiltelefoner og datamaskiner i en metallboks før møtene.

– Deretter skrudde Patrick Sensburg på musikken. Edvard Griegs klaverkonsert i A-moll. Bare for sikkerhets skyld, sier en kilde til avisen.

Ifølge Telegraph skal alle møtene i kommisjonen akkompagneres av klassisk musikk på full guffe for å minimere risikoen for avlytting.

Allerede i november fikk alle medlemmene av Forbundsdagen beskjed om å bare bruke krypterte mobiltelefoner til sensitive samtaler. Iphone skal være forbudt å bruke til slik kommunikasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt