Vil bytte skolejenter mot Boko Haram-fanger

Viseutenriksministeren i Tsjad letter på sløret om den hemmelige avtalen som forhandles frem mellom myndighetene i Nigeria og Boko Haram.

Bortførte jenter vist fram av Boko Haram.

Video: Denne videoen er tatt av Boko Haram i mai i år og skal vise de bortførte skolejentene i heldekkende klær.

For en uke siden kom det frem at de over 200 kidnappede skolejentene skulle frigis inne tirsdag denne uken. Det skjedde ikke, men ifølge Tsjads viseutenriksminister, Moussa Mahamat Dago, så er det fortsatt håp om at forhandlingene mellom nigerianske myndigheter og Boko Haram i Tsjads hovedstad N’Djamena vil fortsette.

Første del av avtalen

Det til tross for at minst 25 jenter ble bortført at de militante islamistene nordøst i Nigeria denne uken.

– Det later til at enkelte deler av Boko Haram ikke overholder avtalen, sier Dago til nyhetsbyrået Reuters, men han understreker samtidig at forhandlingene ikke er avsluttet.

– Trolig er det snakk om utbrytere fra Boko Haram som gruppen ikke har kontroll over.

– Det jeg kan si om forhandlingene er at vi avventer den neste fasen som er å frigi jentene, sier han til Reuters.

Ifølge Dago er de to sidene muntlig enige om en rekke punkter som blant annet inneholder frigivning av skolejentene og løslatelse av Boko Haram-fanger.

Den første delen av avtalen var å løslate 27 kinesiske og kamerunske gisler, noe som skjedde for to uker siden. Det neste steget skulle etter planene være å løslate de over 200 skolejentene.

– Vi fortsetter å være optimistiske. De to sidene har tidligere vist at de kan forhandle frem løsninger, sier Dago, som også innrømmer at det vil være et nederlag for myndighetene i Tsjad om forhandlingene brytes og skolejentene ikke blir frigitt.

Krever skolejentene

– Det vil være en stor skuffelse. Vi har engasjert oss i dette og hvis vi ikke lykkes vil det være ødeleggende for Tsjads rolle som tilrettelegger.

Hvis de over 200 skolejentene slippes fri vil det være en stor fjær i hatten til Nigerias president Goodluck Jonathan som kjemper for å bli gjenvalgt i februar.
Boko Haram har fortsatt ikke kommentert våpenhvileavtalen eller den mulig forestående utvekslingsavtalen.

Da de kinesiske og kamerunske gislene ble frigitt befant de seg flere steder over et stort geografisk område i det nordlige Nigeria. Trolig befinner også skolejentene seg spredd over det samme området.

– For å komme et steg videre i forhandlingene må jentene bli frigitt. Vi kan ikke gå i detaljer så lenge dette ikke er løst, men det er et krav fra vår side om at skolejentene slippes fri før samtalene fortsetter, sier Dago.

SISTE NYTT

Siste nytt