Hopp til innhold

Vil bygge nytt «Sellafield-anlegg»

Storbritannia bør bygge et nytt atomgjenvinningsanlegg som erstatning for Sellafield. Det er oppfordringen fra en vitenskapsgruppe til den britiske regjeringen.

Sellafield

Atomgjennvinningsanlegget i Sellafield som det i august i år ble vedtatt at skal stenges.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Forslaget kommer bare to måneder etter at det ble klart at den delen av det omstridte atomgjenvinningsanlegget ved Sellafield som lager atombrensel skal stenges.

Det er det prestisjefylte Royal Society, det britiske vitenskapsakademiet, som står bak rapporten.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Forslaget er at et nytt anlegg skal gjøre om plutonium til såkalt MOX-brensel for eventuelt å bruke det i nye generasjoner atomanlegg.

Storbritannia har rundt 112 tonn plutonium på lager, klart mest i verden, og mangler planer for å håndtere avfallet.

– Det er den eneste sikre måten å håndtere det på, sier formannen i arbeidsgruppen bak rapporten, Roger Cashmore. Han er også leder for Storbritannias Atomenergibyrå.

Stengt i august

Den britiske regjeringen stengte i august i år atomgjenvinningsanlegget i Sellafield med umiddelbar virkning.

Stengingen kom som en konsekvens av det som skjedde ved det japanske Fukushima-anlegget etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Dermed ble en flere tiårs lang kamp for miljøbevegelsen i flere land, blant annet i Norge, kronet med seier.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fukushima-anlegget

Brannen i Fukushima-reaktoren Daiichi 1 etter tsunamien 12. mars i år (bildet) har gjort at det er mindre etterspørsel etter MOX-brensel.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Tror det er sysselsettingstiltak

Nils Bøhmer

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhner, har ikke tro på at det blir bygget noe nytt gjenvinnings-anlegg.

Foto: Bellona
Chris Huhne

Det britiske energiministeren, Chris Huhne, skal snart offentliggjøre planene for langsiktig lagring eller bruk av plutonium.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, har i en årrekke arbeidet med miljøproblemene knyttet til Sellafield-anlegget.

Han har liten tro på at forslaget fra den britiske vitenskapsgruppen blir realisert.

– Jeg tror ikke det er økonomisk grunnlag for det i dag, og tror britene heller vil vente til det kommer ny teknologi som gjør det økonomisk lønnsomt, sier Nils Bøhmer til NRK.no.

Bellona-lederen er også skeptisk til motivene til gruppen bak rapporten.

– Jeg ser mer på forslaget som et sysselsettingstiltak. Etter at man la ned MOX-anlegget i Sellafield er det rundt 600 som har mistet jobben, og mange av dem er nok medlemmer av Royal Society. Nå vil de gjerne ha et nytt anlegg for å skaffe nye jobber, sier Nils Bøhmer.

Kan fylle tre svømmebasseng

Bøhmer sier av mengden plutonium vil fortsette å vokse i Storbritannia årene som kommer etterhvert som landet fortsetter å bruke kjernekraft.

Det britiske energiministeren, Chris Huhne, sa i dag at landet allerede har 6900 høyradioaktivt avfall, nok til å fylle tre svømmebasseng av olympisk størrelse, og at regjeringen bruker to milliarder pund i året til å håndtere avfallet.

– Mitt departement har akkurat blitt ferdige med en vurdering av hvordan vi skal håndtere plutoniumsavfallet på lang sikt, og skal snart offentliggjøre resultatet, skriver Huhne til nyhetsbyråret Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt