NRK Meny
Normal

Vil bryte portforbudet i Egypt – varsler nye demonstrasjoner

KAIRO (NRK.no): I går innførte Egypts president Mohamed Morsi portforbud i et forsøk på å få kontroll over de blodige opptøyene i landet. I dag svirrer ryktene om nye kamper.

Egyptiske demonstranter på Tahrir natt til mandag

Egyptiske demonstranter hadde samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo for å vise sin misnøye med presidenten.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Myndighetene i Egypt har store problemer med å holde kontroll over byene rundt Suez-kanalen der en del av statsinstitusjonene har kollapset og hæren har tatt over for det lokale politiet.

«Sit In»

Som et svar på dette gikk Morsi ut på egyptisk TV i går erklærte unntakstilstand i Port Said, Suez og Ismailia. Et portforbud som skal vare i 30 dager framover og gjelde fra klokken 21 til 6.

Unntakstilstanden gir politiet utvidede fullmakter til å arrestere folk de mener er en trussel mot sikkerheten.

I Egypt har president Mohamed Mursi erklært unntakstilstand i tre byer der det har vært voldsomme sammenstøt de siste dagene. Mandag fortsatte urolighetene i flere egyptiske byer.

Nett-tv: Voldsomme protester mot Mursi i Egypt. Reporter: Joar Hoel Larsen.

Men allerede i morgentimene i dag svirrer ryktene om en «Sit In» på den sentrale plassen i Suez i det aktuelle tidsrommet. Der demonstranter vil samles i byen for å uttrykke sin misnøye mot presidenten og hans politikk.

– Dersom jeg ser at nasjonen er i fare, må jeg innføre enda strengere tiltak. Det er min plikt, sa Morsi i talen, der han også kunngjorde at han ønsker dialog med opposisjonen om urolighetene i Egypt.

De fire siste dagene er over 45 mennesker drept i voldsomme opptøyer i flere byer i Egypt. Søndag ble minst seks personer ble drept og over 460 skadd i nye sammenstøt i Port Said.

Foreløpig er det rolig i Kairo og trafikken flyter ganske greit gjennom millionbyen, men det har vært gatekamper til langt på natt og det er ikke utenkelig at de kan blusse opp igjen i løpet av dagen.

Nye sammenstøt i Kairo

Flere tusen hadde samlet seg i sentrum av Kairo denne helgen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Det er annonsert demonstrasjoner i hovedstaden, men situasjonen er med prekær og umiddelbar i kanalbyene, for der er situasjonen fortsatt veldig spent.

«Ned med Brorskapet»

Umiddelbart etter at portforbudet ble annonsert samlet rundt 200 personer seg i sentrum av I Ismailia.

– Ned med Morsi, ned med unntakstilstanden, ropte demonstrantene.
En talsmann for opposisjonen, Khaled Dawoud, støtter unntakstilstanden.

– Det var et riktig tiltak mot det som skjer, nemlig bandittvirksomhet og kriminalitet, sier Dawoud, som stiller seg positiv til invitasjonen om å gå i dialog.

Men talsmannen understreker samtidig at presidenten ikke ser hva som er det egentlige problemet, nemlig hans egen politikk.

Møtt med kuler

Søndag samlet titusenvis av mennesker seg i havnebyen Port Said for å følge over 30 personer som ble drept i opptøyer dagen før, til graven.

Midt blant sørgende pårørende brukte mange gravferden søndag til å rope ut sin frustrasjon over president Morsis regime. Opptøyene fortsatte utover dagen både i Port Said og i flere andre byer.

Uro i Port Said etter dødsdom

I Port Said ble flere offentlige bygninger satt i brann og over 30 mennesker mistet livet i urolighetene.

Foto: STR / Afp

Både i Port Said og i Suez ble hæren utplassert for å sikre ro og orden. I Kairo tok politiet i bruk tåregass for å spre steinkastende ungdommer. Utenlandske ambassader nær Tahir-plassen skal ha stengt kontorene sine på grunn av den spente situasjonen i hovedstaden

– Politisk motivert

Frustrerte innbyggere i Port Said mener dommen som falt i en Kairo-domstol lørdag mot 21 fotballsupportere, var politisk motivert, og at hensikten med den var å unngå kaos i resten av landet. De 21 ble dømt til døden for å ha deltatt i opptøyer under en fotballkamp i 2012 som endte med at 74 mennesker lå døde igjen på stadion.

Mange egyptere mener stadionvolden var iscenesatt enten av politiet eller av Mubarak-tilhengere. Derfor vakte dommen umiddelbare og intense reaksjoner lørdag.

Nøyaktig hvor mange personer som ble drept i lørdagens sammenstøt mellom politi og demonstranter i Port Said er uklart, 31 og 33 er tall som er brukt.

Presset

Urolighetene i Egypt de siste dagene er de alvorligste siden president Mohamed Morsi og hans parti Muslimsk brorskap kom til makten i sommer. Presset øker mot presidenten, som i løpet av de neste månedene skal gjennomføre valg og sikre overgangen til demokrati i det urolige landet.

Volden og hatet som er kommet til overflaten de siste dagene viser hvor splittet folket er. Kritikerne mener islamisten Morsi ikke har levd opp til sitt løfte om å representere hele det egyptiske folket, og at han heller ikke har gjennomført de økonomiske tiltaktene landet trenger. To år etter den arabiske våren er deler av egyptisk økonomi satt kraftig tilbake.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt