Hopp til innhold

Unge malayer vil redde havet med hus av plastsøppel

Mange unge mennesker vil redde havet. En gruppe på fire har fått penger fra FN for å realisere sitt prosjekt.

Landsby i Malaysia

PLAST: Malaysia har et stort plastproblem, det ønsket fire unge aktivister å gjøre noe med. Her fra Lok Urai.

Foto: Waste Vengers

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Plastposer, plastsugerør, plastemballasje, engangsplast. Vi bruker det hver dag. Vi kaster det overalt. Plastforurensing er et enormt globalt problem.

Hvert år blir ender rundt 11 millioner tonn med plast i havet. Årlig blir mer enn én million havfugler, og 100 000 pattedyr drept av plastrester.

Ikke bare fører alt plastavfallet til enorm forurensning av havet. Det påfører også verden rundt 12 milliarder dollar i økonomiske kostnader årlig, ifølge FN. Dette er penger som omfatter oppryddingsarbeid, tap i fiskeindustrien og andre industrier.

– Havet knyttet oss alle sammen. I dag står vi overfor det jeg vil kalle en «havkrise», sier FNs generalsekretær António Guterres.

Men hva om plastavfallet kunne bli en del av løsningen?

I forkant av årets havkonferanse i Lisboa arrangerte FN et ungdomsforum. Hundre unge aktivister prøvde de å finne løsninger for havkrisen verden står i.

Det var her gruppen «Waste vengers» presenterte sin ide. De ser på plastavfallet som en mulighet, heller enn et problem.

Waste vengers gruppebilde

LISBOA: Gruppen var på FNs havkonferanse i Lisboa. Her la de fram sin ide om å bruke plast. Fra venstre: Mustafa Kamal (Malaysia), Saif Eddine Laalej (Marokko), Dyna Kagendo (Kenya) og Rahma Kivugo (Kenya).

Foto: Waste Vengers

Plasthuset

Rahma Kivugo fra Kenya og Rafeah Mustafa Kamal fra Malaysia er to av medlemmene av gruppen. De vil bruke plasten vi kaster til å lage byggedeler til nye hus.

– Vi ville se på hvordan vi beste kunne møte utfordringen plastforurensingen utgjør for havet, sier Kivugo til NRK.

– Det vil kunne redusere plasten som ville endt opp andre steder. Plast varer lenge, og må ikke erstattes så ofte som materialet de bruker i dag, sier Kamal.

Hun ønsker at de lokale samfunnene skulle være i sentrum for løsningen. Utgangspunktet var landsbyen Lok Urai i Sabah-regionen i Malaysia.

Landsbyen flyter egentlig i vannet. Men med all plastforurensingen dupper landsbyen nå i et hav av plast.

– Det er mye plast som omringer husene deres, sier Kivugo.

Landsby i Malaysia

Landsbyen Lok Urai er omringet av plastavfall.

Foto: Waste Vengers

Les også Noreg vil ha med seg verda på å redde havet

Fjellklippen Silda ved Lopphavet

Plastproblemet

Malaysia har et enormt plastproblem.

I 2019 publiserte Verdens naturfond WWF en rapport som viste at landet ligger på andreplass på listen over årlig plastbruk per innbygger. Landet har også en av de største plastproduksjonsindustriene globalt.

På verdensbasis er 89 prosent av plastavfall som blir funnet på havets bunn engangsplast, som plastposer. Mer enn 800 arter blir påvirket av havplast, gjennom inntak, forvikling og endring av habitat, ifølge FN.

NRK forklarer

Hvordan står det til med havet?

Hvordan står det til med havet?

Havet og klima

Havet tar opp omtrent en fjerdedel av all CO2 menneskene slipper ut i atmosfæren. Uten dette ville temperaturen allerede ha steget mer enn to grader siden førindustriell tid. 

Men opptaket av CO2 gjør havet surere. Det kan skade økosystemene i havet. Havforsuring vil kunne ha stor effekt på økosystemene i havet hvis utslippene fortsetter slik de gjør nå.

Hvordan står det til med havet?

Havet og pH

PH-en i havoverflaten er det laveste på 26 000 år. Når pH-en i havet synker, synker også havets kapasiteten til å ta opp CO₂ fra atmosfæren.

Rundt 23 prosent av de årlige menneskeskapte utslippene av CO₂ absorberes av havet. Det gjør havet surere. Dermed trues dyrelivet og økosystemene.

Hvordan står det til med havet?

Havet og økonomien

Havøkonomien er blant de raskest voksende i verden, og gir mange fordeler til mange sektorer som har stor økonomisk verdi, slik som fiskerier, transport, bioteknologi og energiproduksjon og flere.

Globalt er markedsverdien av marine og kystnære ressurser og industrier anslått til 3 trillioner dollar hvert år eller omtrent 5 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet.

Hvordan står det til med havet?

havet og forurensing

Hvert år blir ender rundt 11 millioner tonn med plast i havet, og koster verden rundt 12 milliarder dollar i økonomiske kostnader, som inkluderer oppryddingsarbeid, tap i fiskeindustrien og andre industrier.

Rundt 80 prosent av maritimt- og kystforurensing kommer fra land, og inkluderer landbruksavrenning, plantevernmidler, plast og urenset kloakk.

89 prosent av plastavfall som blir funnet på havets bunn er engangsplast, som plastposer. Mer enn 800 arter blir påvirket av havplast, gjennom inntak, forvikling og endring av habitat. Hvert år blir mer enn én million havfugler, og 100 000 pattedyr drept av plastrester.

Hvordan står det til med havet?

Havet og oppvarming

I 2021 var temperaturene i havet de høyeste som er registrert. De oversteg 2020 med et sted mellom 9 og 14 zettajoule.

Ett halvt zettajoule tilsvarer omtrent det årlige forbruket av energi i hele verden.

Varmen trenger stadig dypere ned i havet. Store deler av verdens hav opplevde minst én sterk hetebølge i løpet av fjoråret.

Korallrevene er spesielt sårbare. Det er ventet at 70–80 prosent av dem forsvinner ved en oppvarming på 1,5 grader. Ved 2 grader vil over 99 prosent forsvinne.

Hvordan står det til med havet?

Havet stiger

Havet stiger hurtigere enn noen gang. De siste åtte årene med 4,5 millimeter per år. Havstigningen skyldes hovedsakelig smeltevann fra is i Arktis og fra isbreer. 

Verdens isbreer har i gjennomsnitt blitt 33,5 meter lavere siden 1950. 76 prosent av denne isen har forsvunnet etter 1980.

De lokale i sentrum

I dag er det hovedsakelig tretypen mangrove lokalbefolkningen bruker til å bygge hus. Det har bidratt til at en femtedel av all mangroveskog har forsvunnet siden 1980.

Waste vengers mener det vil være til nytte for lokalsamfunnet å bruke alternative konstruksjonsmaterialer.

Waste Vengers vant innovasjonsprisen.

Gruppen Waste Vengers gikk av med seieren for sin ide om å bruke plastavfall til å bygge hus.

Foto: Waste Vengers

– Dette skal være en mulighet for det lokale samfunnene å bruke disse ressursene, forteller Kivugo.

– Vi håper de ikke vil gå tilbake til å bruke Mangrovetrær igjen, sier Kamal.

I tillegg vil plasten kunne skape en ny kilde til inntekt og nye arbeidsplasser for befolkningen, mener Waste Vengers. Det bidro til at de vant idékonkurransen på FNs ungdomsforum, noe som blant annet gir 15.000 dollar (rundt 150.000 norske kroner).

Pengene skal brukes til å realisere prosjektet.

– Vi håper å vise at dette kan gjenskapes andre steder også. Vi er spent på å se hvor langt dette prosjektet kan nå, sier Kamal og Kivugo.

Plast i Malaysia

Plastforsøpling er et enormt problem i Malaysia.

Foto: LAI SENG SIN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt