Vil bruke norske Russland-erfaringer for å løse Syria-konflikten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil bruke Norges erfaringer med Russland under delelinje-forhandlingene for å få den tidligere supermakten med på laget i sikkerhetsrådet.

Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre

Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre smilte til pressen utenfor Utenriksdepartementet i formiddag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre var fornøyd med besøket til Clinton så langt. I kveld reiser de to videre til Tromsø.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I dag har Støre og USAs utenriksminister Hillary Clinton snakket om alt fra klima, Myanmar, Afghanistan etter NATO og Syria. Og på det siste punktet mener Støre at Norge kan spille en rolle.

Les også: Jonas Gahr Støre måtte selv servere Hillary Clinton kaffe

– Fortsatt ligger det fast at det som skjer i Syria må forankres i FN, og vi må hele tiden følge FN-sporet. Fra norsk side er vi opptatt av Annan-planen og det er Clinton også. Vi har nå fått gjennomført ett av seks punkt og nå må vi ha fult fokus på å følge denne planen. Og der er det særlig Russland som må beveges og det er nettopp der har vi noen erfaringer og det har vi diskutert litt rundt, sier Støre.

Hva kan Norge bidra med i FN?

– Jeg tror egentlig ikke at Norge vil spille en særegen rolle i Syria-konflikten, men jeg snakket med min russiske kollega i forrige uke, og der snakket vi også grundig om Syria og han uttrykte anerkjennelse for general Mood og den jobben har gjør for FN, og russerne holder også på at det er Annan-planen vi må følge. Men det er nyanser her. Russerne er opptatt av dialog med regimet og opposisjonen, mens andre er talsmenn for en overgang fra regimet til noe nytt. Og i dette ligger det en innebygget konflikt, understreker Støre.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video d7d2033b-e57e-4a77-a093-d0926e2b6212.jpg

VIDEO: – Det er viktig for Norge at en nær venn bruker tid sammen med oss. Det er et uttrykk for det nære vennskapet, de nære historiske båndene, og den personlige kontakten vi har med Hillary Clinton, og det er noe vi setter pris på, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Men snakket du med Clinton om hvordan Russland kan påvirkes i sikkerhetsrådet når det gjelder Syria?

– Ja, vi snakket om at sikkerhetsrådet har særlig ansvar og det er klart at Russland, som har inntatt en holdning der de legger vekt på en dialog med regjeringen i Damaskus, må vies særlig oppmerksom. Vi mener at Russland har en nøkkelrolle siden de har kontakt med myndighetene i Syria. Og vi mener vi at må snakke mer med dem. Vi la ingen felles plan, men er enige om at Russland er et nøkkelland. Russland må være med og vi må bruke de forbindelse de har, sier Støre.

Annan «frustrert og utålmodig»

Hillary Clinton og kong Harald

Hillary Clinton hilste på kong Harald under audiensen på slottet etter lunsj på Akershus.

Foto: SAUL LOEB / Ap

I dag uttrykte FNs spesialutsending Kofi Annan i Syria at han er «frustrert og utålmodig» over at det tar sånn tid å få slutt på volden i landet.

Og i går snakket Clinton i Danmark om at USA nå forbereder seg på krig i Syria, uten at Støre mister nattesøvnen av den grunn.

– Det at land planlegger for hva som kan skje, betyr ikke at et militært scenario er nært forestående, i hvert fall ikke som jeg har plukket opp, sier Støre, som nevnte stort sett hva de to ministerne var enige om.

– Vi har egentlig ikke snakket om hva vi er uenige om, men det er klart at ulike land har ulike oppfatninger om hvordan ting skal løses, og hvilke metoder man skal bruke. Men vi er ikke uenige om Syria og om at Russland spiller en viktig rolle.

Senere fredag skal Clinton møte overlevende etter massakren på Utøya. Deretter reiser hun videre til Tromsø hvor miljøspørsmål og ressursbruk står på agendaen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt