NRK Meny
Normal

Skrøt av drapet for åpent kamera – nekter seg skyldige

LONDON (NRK.no): De to som er tiltalt for drapet på den britiske soldaten Lee Rigby har bedt om å tiltales med mer muslimske navn enn sine opprinnelige navn. Begge menn nekter straffskyld, til tross for at de selv fortalte om drapet for åpent kamera i våres.

Tegning av Michael Adebolajo

Tegning av en av de to tiltalte, Michael Adebolajo, som kysser koranen da han ble fremstilt for fengsling 3. juni i år.

Foto: Elizabeth Cook, PA / AP

Rundt rettslokalet Old Bailey rett øst i London sentrum er det sjeldent rolig, med mange saker som pågår. Men allerede tidlig i morges var det svært folksomt utenfor den historiske rettsbygningen the Old Bailey øst i London sentrum.

Det britiske nasjonalistpartiet (BNP) hadde invitert medlemmer av omstridte English Defence League og andre sympatisører til å være med på demonstrasjon ute på gaten.

En demonstrasjon mot islam og religionens tilstedeværelse i det britiske samfunn. Selv om høringen med to tiltalte ikke skulle starte før klokken 15 norsk tid, var det appeller, rop og avspilling av nasjonalsangen mange timer i forkant.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i London

Demonstranter utenfor retten i London som krevde dødsstraff for de to som er tiltalt for drapet på Lee Rigby.

Foto: Espen Aas / NRK

Krever dødsstraff

Mange av plakatene hadde påskriften «Gjeninnfør dødsstraff», og «ikke mer britisk blod». Mellom 70 og 80 personer var busset inn fra rundt om i landet, og brukte saken til å spre budskapet sitt til forbipasserende og presse.

To spanske turister henvendte seg til NRK utenfor lokalet for å spørre hva som pågikk, men en av demonstrantene blandet seg raskt inn i samtalen og forklarte i skarpe ordlag hva som var skjedd, og hvor håpløst det var at gjerningsmennene skulle få beholde livet. Turistene forsvant raskt videre.

Da NRK spurte formannen i BNP, Nick Griffin, om hva da håpet saken ville bety for organisasjonen, svarte han:

– Vi er ikke nødvendigvis her for å oppnå noe for oss selv. Vi er her for å gi det britiske folket en stemme. Om lag 90 % av folket, ifølge meningsmålinger, sier at i tilfeller av terrordrap som dette, bør dødsstraff være mulig å idømme skyldige, men det er det ikke. Så, vi er her for å gi stemme til det poenget. De tråkker på demokratiet, og ignorerer det britiske folks ønske.

Det har ikke lykkes NRK å finne meningsmålingene Griffin henviste til, men det har de siste årene vært flere undersøkelser som viser en økt støtte for døden som avstraffelse i svært alvorlige straffesaker. Dødsstraff ble avskaffet i 1965 (1973 i Nord-Irland).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nick Griffin i British National Party tar til orde for å gjeninnføre dødsstraffen i Storbritannia, i anledning rettssaken mot de to britene som er tiltalt for drapet på Afghanistan-veteranen Lee Rigby.

Se intervju med Nick Griffin.

Vil ha ikke bruke opprinnelige navn

De to tiltalte, Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22), var begge til stede i retten i dag, men kun for å bekrefte navnene sine.

Politibil i London

Stort sikkerhetsoppbud utenfor Old Bailey da de to tiltalte ble kjørt dit i en stor politibil.

Foto: Carl Court / AFP

Politiet opplyste til NRK.no at begge var kjørt til rettslokalet tidlig i morges, for å unngå eventuelle opptøyer utenfor. Likevel patruljerte mellom 20 og 30 politifolk hele dagen rundt i området hvor nasjonalistene og deres støttespillere demonstrerte.

Begge mennene har etter arrestasjonen bedt om å bli tiltalt som henholdsvis Mujaahid Abu Hamza og Ismail Ibn Abdullah, som skal være navn som er mer i tråd med islam enn de opprinnelige navnene.

Abdebolajo konverterte fra kristendom til islam for 12 år siden, og var den eneste av de to som fikk begge navn notert i rettspapirene under dagens høring.

Britiske medier uteble

Til tross for at drapet fikk voldsomme oppslag, både i britisk og internasjonal presse, valgte de fleste britiske medier å ikke dekke demonstrasjonen utenfor rettsbygningen i dag. Dette førte til stor irritasjon både hos fremmøtte og på sosiale medier.

Demonstrantene hevder det er regjeringen som har bedt mediene om å holde lav profil på dekningen, av hensyn til de muslimske miljøene i landet.

Nasjonalister og høyre-ekstremister har siden drapet i våres brukt drapet i propagandaen for sin egen agenda. Bare dager etter Lee Rigby ble myrdet, marsjerte de rundt i Londons gater, samtidig som både moskeer og enkeltpersoner ble angrepet og trakassert.

Statsminister David Cameron kritiserte de voldsomme reaksjonene, og sa den gang at den riktige måten for det britiske folk å møte angrepet på, var å fortsette livet som normalt.

BNP-formann Nick Griffin sier til NRK at det faktum at en av de to tiltalte var en kristen konvertitt viser hvor farlig radikaliseringen er i Storbritannia.

– Dette var en oppvåkning for det britiske folk, hevdet han.

Trolig øker dekningen i britiske medier betraktelig når saken starter for alvor torsdag morgen.

Flere krigsveteraner

Demonstrant i London

En av demonstrantene utenfor Old Bailey i dag.

Foto: Carl Court / AFP

Blant de drøyt 70–80 fremmøtte demonstrantene, var det også flere eldre krigsveteraner. Mange av dem dekorerte med medaljer.

En av dem, som ikke ønsket å si navnet sitt, viste NRK en medalje, nedarvet fra sin far, fra 1. verdenskrig. Selv hadde han flere medaljer han sa stammet fra utenlandsoppdrag.

Ikke alle demonstrantene tilhørte noen organisasjon, men var til stede for å vise støtte om utsatte britiske soldager. Selv om Rigby kun ble 25 år gammel, hadde han tjenestegjort i Afghanistan, og var også kledd i en T-skjorte fra en organisasjon som støtter tidligere soldater.

Rettssaken er regnet å ta opp mot seks uker. Begge tiltalte nekter straffskyld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt