Hopp til innhold

– Det har skjedd en knallhard seleksjon

Flere titusener av elefanter utsettes for krypskyting hvert år. De neste dagene kan deres fremtid avgjøres under en konferanse for truede arter.

FILE PHOTO: A pair of elephants walk through scrub in Pilanesberg National Park in South Africa

TRUET: Kenya, Nigeria og Gabon er blant landene som ønsker så høy beskyttelse som mulig av elefantene.

Foto: Mike Hutchings / Reuters

I dag startet årets konferanse for CITES-konvensjonen, som jobber med internasjonal handel av truede arter.

En viktig sak på konferansen i Genéve i Sveits, der mer enn 180 land deltar, er hvordan man skal bevare de afrikanske elefantene, ifølge BBC.

Arten har hatt en enorm nedgang i antall de siste 20 årene, spesielt grunnet krypskyting for tilgang på støttennene deres.

– Vi ser at der det har vært mye krypskyting, er det elefantene med små støttenner som har overlevd, sier Petter Bøckmann ved Naturhistorisk museum.

– Den elefanten du ser i dag og den man kunne se for hundre år siden, ser svært forskjellige ut. Det har skjedd en knallhard seleksjon.

I store deler av Afrika er elefantene i dag beskyttet under Cites' regler, og handel av arten er kun tillatt under visse omstendigheter. Zambia og Botswana er blant landene som ønsker mindre strenge regler.

Plastsøppel var trolig en medvirkende årsak til at sjøkua i Thailand døde. I tillegg hadde hun fått en infeksjon i kroppen.

Plastsøppel var trolig en medvirkende årsak til at sjøkua i Thailand døde. I tillegg hadde hun fått en infeksjon i kroppen.

– Vi er på kanten

På konferansens første dag, advarte Ivonne Higuero, generalsekretær i sekretariatet for Cites, om omfattende tap av natur.

– Tilbakegangen naturen har hatt, er noe vi aldri tidligere har sett, sa Higuero da hun åpnet konferansen.

Ivonne Higuero

Ivonne Higuero, generalsekretær i sekretariatet for Cites.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

25 prosent av alle verdens arter som er vurdert av forskere, risikerer å bli utryddet på sikt, konkluderte Det internasjonale naturpanelet (IPBES) tidligere i år.

Generalsekretæren virker å dele den bekymringen.

– Jeg frykter at vi nå befinner oss helt på kanten, sier Higuero til nyhetsbyrået AFP.

Fns konferanse for truede arter

GENÉVE: Pressekonferanse i forkant av Cites konferanse, som blir kalt CoP18.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Slår alarm

Dyrevernere slår alarm fordi tallet på elefanter i Afrika har gått dramatisk ned de siste årene. WWF mener elefanten som art står i fare for å dø ut.

– I løpet av de siste ti årene har det blitt 100.000 færre afrikanske elefanter. Det er dramatisk. De største truslene er tap av leveområder, klimaendringer og krypskyting, skriver WWF på sine sider.

En studie publisert i 2016 anslo at 30-40.000 av dyrearten ble drept av krypskyttere hvert år, med omtrent 400.000 gjenværende elefanter.

Utryddes i det stille

Representantene i Cites-konferansen skal diskutere totalt 56 forslag til listen over truede arter.

I tillegg til elefantene, blir det sannsynligvis debatt rundt arter som sjiraff, hai, neshorn og en rekke truede plante- og treslag.

Flere miljøforkjempere er ifølge BBC opptatt av sjiraffene, og sier de lider av en «stille utryddelse» etter at antallet har sunket med 40 % de siste tretti årene.

– Det er viktig at sjiraffer er oppført av Cites fordi vi for tiden ikke kan si med sikkerhet hvor mye av deres enorme populasjonsnedgang som skyldes handel, sa Matt Collis fra IFAW til BBC.

Sjiraff i Nairobi, Kenya.

TRUET: For første gang skal Cites-komiteen vurdere beskyttelsen av sjiraffer.

Foto: Saul Loeb / AFP

Hai er også en av artene som skal diskuteres under konferansen. På Cites' konferanse i Thailand for seks år siden ble en rekke haiarter oppført for første gang.

Nå er det forslag om å liste ytterligere 18 av de mest truede artene, inkludert både den langfinnet og kortrinnet makohai.

Cites-konferansen skulle egentlig blitt avholdt på Sri Lanka tidligere i år, men ble flyttet som følge av bombeangrepene i påsken.

Konferansen varer frem til 28. august.

SISTE NYTT

Siste nytt