NRK Meny
Normal

Vil begrense smørepålegg av frykt for alkoholmisbruk

En minister i Australias regjering vil ha begrensninger i salget av et populært og ikonisk pålegg fordi det kan brukes til å fremstille hjemmebrent.

Vegemite

Det populære pålegget ble utviklet under 2. verdenskrig og hovedingrediensen er rester fra ølbrygging.

Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Alkoholmisbruk er et stort problem hos deler av Australias urbefolkning, aboriginere. Og selv om bevisstheten er blitt større og forebyggende tiltak er satt inn, er problemene fortsatt der.

Men det siste forslaget til landets urbefolkningsminister vekker internasjonal oppsikt, nemlig å innføre lokalt forbud eller i det minste salgsbegrensninger for det populære pålegget Vegemite.

Vegemite er et salt smørepålegg hvor nøkkelingrediensene er gjærekstrakt, et biprodukt fra ølbrygging, grønnsakekstrakt, salt, krydder og vitaminer. Det ble utviklet som erstatning for andre internasjonale varianter og er siden blitt et kulinarisk symbol. De som ikke er så begeistret for pålegget mener det egner seg best som fett for hjulaksler på biler.

Bakrus og husbråk

Minister for urbefolkningssaker, Nigel Scullion, betegner Vegemite som «en forløper til elendigheten», ifølge Daily Telegraph som refererer australske medier.

Scullion sier at det enkelte steder rapporteres om at Vegemite kjøpes i store kvanta og brukes til å produsere hjemmebrent.

I lokalsamfunn som sliter med stort alkoholmisbruk, er det nemlig innført alkoholforbud. Og det er her ministeren foreslår at salget av det populære pålegget bør begrenses fordi det altså brukes til å produsere alkohol.

Han forteller at han får beskrivelser av barn som ikke kommer på skolen på grunn av bakrus og at Vegemite er en faktor i krangler og husbråk.

– Vårt mål har vært å få barn på skolen, gjøre samfunn tryggere og få folk ut i jobb. Butikkeiere på disse stedene har også et ansvar for å si ifra om salg som vekker mistanke, sier Scullion ifølge The Sydney Morning Herald.

Ifølge en talsmann for ministeren ble salgsforbud vurdert, men at det nå ses på salgsbegrensninger. Hensikten er, ifølge ministeren selv, å få lokale myndigheter på banen og sette en stopper for «uansvarlig salg» av Vegemite.

En representant for politiet i Queensland, en av delstatene som har lokale alkoholforbud, bekrefter ministerens beskrivelser. Han sier han har sett hjemmebrent produsert i badekar i hager og bakgårder og kjenner til at Vegemite brukes til dette formålet.

En annen politirepresentant mener at politiet og myndighetene må bruke fornuften og sier at ikke alt som kan benyttes til å produsere ulovlig sprit kan forbys. Men han støtter varslingsforslaget til ministeren.

Lite problem

Lederen i organisasjonen Peoples Alcohol Action Coalition, som ble dannet for å rette søkelyset på australiernes stadig økende alkoholkonsum og som maner til måtehold, men ikke avhold, mener ministeren overdriver Vegemite-problemet.

– Det er snakk om et lite og isolert problem i noen få lokalsamfunn i en veldig stor nasjon, og det er veldig mange aboriginersamfunn, som alle er forskjellig fra hverandre, sier John Boffa, som er lege.

Han ser ikke bort ifra at det kan være behov for enkelte tiltak, men mener disse bør foreslås og gjennomføres lokalt.

Det mener også statsministeren, Tony Abbott. Han viste lite begeistring for sin ministers første forslag.

– Det siste jeg ønsker, er Vegemite satt under overvåking. Vegemite er for de fleste mennesker et fornuftig, ernæringsmessig pålegg på morgenbrødskiva, fastslår statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt