Vil avlive Pablo Escobars flodhester

Dyrene som ble igjen i narkobaronen Pablo Escobars private dyrehage er i ferd med å bli en alvorlig trussel mot mennesker og lokalt dyreliv.

Pablo Escobars flodhester

Pablo Escobar importerte fire flodhester til sin private dyrehage for over 30 år siden. Nå er det mellom 65 og 80 på eiendommen.

Foto: Fernando Vergara / AP

Escobar sto bak verdens største narkotikaimperium gjennom Medellín-kartellet på 1980-tallet, og omsatte for svimlende summer frem til han ble funnet og drept av politiet i 1993.

Han hadde flere enorme eiendommer, og en av de mest kjente er Hacienda Nápoles, 25 mil nordvest for Medellín.

Der hadde han blant annet en egen dyrehage med ulovlig importerte flodhester, sjiraffer og elefanter.

Da Escobar ble drept ble mange av dyrene reddet eller avlivet, men flodhestene fikk være i fred, blant annet fordi det ville være for dyrt og farlig å frakte dem et annet sted.

Pablo Escobar

Pablo Escobar var en av verdens mest beryktede kriminelle på 1980-tallet.

Foto: AP

Siden den gang har myndighetene forsøkt å holde en viss kontroll på bestanden, uten å lykkes helt.

Escobar importerte i utgangspunktet fire flodhester. De siste åtte årene har antallet flodhester på eiendommen økt fra 35 til et sted mellom 65 og 80, skriver nyhetsbyrået AP.

Farlig for mennesker

Forskere ved universitetet i Quintana Roo har utarbeidet en studie som konkluderer med at flodhestene utgjør en alvorlig trussel mot det biologiske mangfoldet i området.

De understreker også at flodhester kan ta livet av mennesker.

– Jeg mener det er en av de største utfordringene knyttet til invaderende arter i verden, sier Nataly Castelblanco-Martinez, som har forfattet studien.

Forskerne mener flodhestene kan formere seg i et såpass høyt tempo at det vil være rundt 1500 av dem i 2035, med mindre bestanden blir redusert.

Arbeidet med å kartlegge flodhestbestanden startet i fjor etter at en av dem jaget og angrep en lokal bonde.

De viser også til en studie ved University of California i San Diego fra i fjor.

Forskerne der fant ut at flodhestene har stor påvirkning på vannkvaliteten, og at de kan komme til å fordrive flere lokale dyrearter, som den antilliske sjøkua.

Hacienda Napoles

En rosa flodhest ønsker turister velkommen til Hacienda Nápoles i Puerto Triunfo. Eiendommen er åpen for besøkende som vil se hvordan Pablo Escobar bodde.

Foto: Fernando Vergara / AP

Fredet

Flodhestene trives i området mellom Medellín og hovedstaden Bogota, spesielt rundt elva Rio Magdalena.

Flodhestene har ingen naturlige fiender i Colombia, og det er ulovlig å jakte på dem.

Myndighetene har forsøkt å sterilisere flodhestene, men fant ut at det var for dyrt og komplisert.

Forslaget om å drepe flodhestene skal være upopulær blant innbyggerne i området, som blant annet tjener penger på skuelystne turister.

– Samfunnet følger med på om vi faktisk steriliserer dem, og at vi ikke gjør noe annet. De elsker dem. Man kan ikke engang snakke om avliving, fordi motstanden er enorm. Jeg blir kalt en morder, sier veterinæren Gina Serna-Trujillo, som har vært med på flere steriliseringer.

Hacienda Nápoles er i dag åpen for turister, og fungerer delvis som dyrehage. I august i fjor ble det født to bengaltigre i parken.

SISTE NYTT

Siste nytt