Vil at USA skal angripe i Syria

En gruppe amerikanske diplomater har skrevet under på et notat der de ber om at USA nå må angripe regjeringsstyrkene i Syria. Gruppen mener Assad må svekkes for at fredsprosessen skal virke.

US-MILITARY-DIPLOMACY

Diplomatene vil at USA skal bruke sin våpenmakt direkte mot regjeringsstyrkene i Syria.

Foto: HANDOUT / Afp

Notatet som sirkulerer i det amerikanske utenriksdepartementet er underskrevet av 51 diplomater som arbeider med spørsmål knyttet opp til situasjonen i Syria.

Dette er usedvanlige mange, skriver New York Times som sammen med Wall Street Journal har fått tilgang til dokumentet.

Diplomatene mener USA burde bombe styrkene til Assad.

– Angrepene vil bygge under for en hardere amerikanskledet diplomatisk prosess, står det i notatet ifølge New York Times.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Etter et bombeangrep i Aleppo. Assad blir beskyldt for regelmessige brudd på våpenhvilen i Syria.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

– Assad må bli presset

Diplomatene beskriver en situasjon der den syriske lederen føler at fortsatte brudd på våpenhvileavtalen ikke fører til noen konsekvenser.

De mener Assad må bli presset med en troverdig trussel om militær motstand fra USA.

Det som kompliserer bildet, er at russerne nå aktivt støtter Assad, og at amerikanske angrep i Syria kan føre til konfrontasjon med Putin sine styrker i landet, skriver New York Times.

– Dette er ikke et ønske om militær aktivitet som fører oss inn i en konfrontasjon med russerne, men et ønske om en troverdig trussel for å presse Assad, skriver diplomatene.

Lukket diskusjonsforum

Notatet som de 51 amerikanske diplomatene har støttet, er publisert i et eget diskusjonsforum opprettet av det amerikanske utenriksdepartementet.

Det er noe departementet gjorde etter Vietnamkrigen for å få fram stemmer som var kritiske til den til enhver tid gjeldende politikken.

Forumet er lukket, men alle som er tilknyttet utenriksdepartementet både i USA og ved utestasjonene, kan bidra.

Sterk motstand

Kilder sier til New York Times at det vanligvis ikke er så mange som 51 som stiller seg bak et kritisk dokument, og at det som nå har skjedd avspeiler dyp uenighet med den nåværende retningen i den amerikanske syriapolitikken.

USA støtter nå kampen mot Assad, men i relativt liten grad, og bare med små våpenleveranser og trening av et begrenset antall opprørere.

Hovedinnsatsen til USA nå i regionen er knyttet til kampen mot IS.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-MANBIJ

Amerikansk bombeangrep mot IS i Manbij. USA konsentrerer innsatsen nå mot IS i Syria.

Foto: RODI SAID / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt